Newsweek: Финансова катастрофа за Русия - загуби $39 млрд. от доставките на нефт за Индия

Сергей Лавров призна наскоро пред държавната пропагандистка агенция ТАСС, че Москва е загубила надеждата да изнесе тези средства и ще трябва да ги инвестира в самата Индия

Руски нефт, руски петрол
Руски нефт, руски петрол Източник: Depositphotos

Русия е загубила почти $39 млрд. долара, спечелени от продажбата на нефт за Индия. Оказва се, че Москва не може да изнесе тези пари заради индийската финансова система, която не позволява това, съобщи Newsweek.  Изданието отбелязва, че катастрофата с "нефторупиите" се е превърнала в мощен удар по опитите на диктатора Путин да заобиколи американския долар във външната си търговия. 

 

Стоки като нефт, злато, пшеница се продават на световните борси основно в долари. Поради санкциите на Запада финансовата система на Русия е изолирана от останалия свят заради забраната за използване на долара в официалните международни транзакции. 

 

Кремъл се опитва да заобиколи това ограничение, продавайки нефт на Китай и Индия срещу техните местни валути - юани и рупии съответно. Военнопрестъпникът Путин се надяваше да разклати долара по този начин, но истината е, че днес Русия не може да получи нищо от печалбите, получени вследствие на търговията с петрол с Китай и Индия. 

 

Оборотът на индийската рупия строго се контролира от правителството, за да се поддържа относителна вътрешна финансова стабилност в страната. На руснаците не им позволяват да изнесат навън заработените рупии, а няма вариант и да бъдат похарчени в самата Индия, защото страната не произвежда стоки, които да са атрактивни за износ, нито пък количества, които да задоволят евентуален интерес към определени индийски стоки. 

 

По данни на Reuters, в резултат на тези ограничения на банкови сметки, в Индия са е натрупала равностойността на около $39 млрд. руски "нефторупии". 

 

Военнопрестъпникът и външен министър на Русия Сергей Лавров призна наскоро пред държавната пропагандиска агенция ТАСС, че Москва е загубила надеждата да изнесе тези средства и ще трябва да ги инвестира в самата Индия. 

 

"В сегашната ситуация са се натрупали много милиарди рупии, които сега не намират своето приложение и нашите индийски приятели ни увериха, че ще предложат перспективни отрасли, в които може да ги инвестираме", заяви той пред ТАСС.  

Още от "Бизнес и финанси"

ГЕРБ-СДС се обявиха против вдигането на ДДС-то на ресторантьорите на 20%

Според ГЕРБ-СДС трябва да се обсъди патентният данък. Те смятат, че водещ трябва да бъде интересът на хората, защото според тях именно работещите хора осигуряват парите на правителствата

Прочетете повече прочетете повече

Анализ във водеща световна лаборатория потвърди ниското качество и заблуждаващо съдъражание на овчи и бивоски сирена и к

Сирената са тествани в акредитирана международна лаборатория по поръчка от Сдружение за достъпна и качествена храна след силен потребителски интерес и стотици запитвания

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени