Никола Стоянов: Много трудно би бил приет нов бюджет до 10 юни

Надявам се депутатите да приемат удължаване на бюджета за 2022 година, докато приемат нов за 2023 година, добави служебният министър на икономиката

Никола Стоянов
Никола Стоянов Източник: Министерство на икономиката

"Ако няма приет бюджет и не се приеме закон за удължаване на предишния до 10 юни, от понеделник държавата няма да може да разплаща нищо – заплати, социални плащания. Ако няма бюджет, може да се харчи само това, което е на плюс. В България бюджетът е на дефицит. В момента, в който действието му спре, ще можем да разполагаме с плюса. Ако сме на минус, юни няма да има заплати за държавната администрация, а пенсии няма да има от юли".

 

Това коментира пред bTV министърът на икономиката Никола Стоянов. Според него ще бъде трудно до 10 юни да бъде приет нов бюджет.

 

"Надявам се депутатите да приемат удължаване на бюджета за 2022 година, докато приемат нов за 2023 година. Аз съм част от служебно правителство. Ние изпълняваме решенията на депутатите. Ако бюджетът бъде удължен, ще имаме право да харчим 1/12 от миналогодишния", уточни той.

 

Стоянов определи като правилно решението на служебния кабинет да не внесе бюджет в края на 2022 година, който да бъде гласуван от Народното събрание, тъй като е предстояла предизборна кампания.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени