Николай Денков: Смяната на лева с еврото ще стабилизира доходите

Доверието може да се изгради само, когато са постигнати позитивни резултати, а за нас най-големите задачи предстоят

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Еврото е стабилна валута и води до по-ниски лихви - тези в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са тук. Същото е и с инфлацията - в България тя е два пъти по-висока, отколкото в страните, които са в еврозоната.

Това коментира пред БНТ премиерът Николай Денков.

 

Трябва да престанем да прехвърляме едни към други отговорностите. Приел съм резултатите от тестовете на шофьори като лична кауза - трябва да се направи така, че да излизат за седмица. Отдавна се обсъжда дали може камерите на общините да се използват и вече беше приета такава поправка, припомни премиерът. 

 

Когато тръгнат да се приемат мерки, веднага се появяват гласове, които казват, че не може да стане. Затова много моля, когато предлагаме промени, да се приеме, че те са необходими. Така бе и с отнемането на коли, но е факт, че това вече работи, посочи той.

 

По отношение на законодателната програма имаме всичко наредено и просто трябва да върви системно през парламента. Няма как да оправим и правосъдната система иначе, коментира той за това какво предстои пред депутатите и правителството.

 

Приемането на бюджета също променя живота на хората. Той не са едни числа, а колко пари имаме за превенция на бедствията, какви са заплатите на учителите и др., напомни Денков.

 

Гарантирам ви, че между партиите, които сега са в правителството, има съгласие да се спази това, което има дадено като препоръки, каза още той.

И друг път съм казвал - нито познавам Алексей Петров, нито познавам Васил Божков. Аз си имам програма да си изпълнявам, допълни министър-председателят.

 

Доверието може да се изгради само, когато са постигнати позитивни резултати, а за нас най-големите задачи предстоят. Винаги ще бъда нащрек докато не минат най-големите закони, за да не стане нещо погрешно, коментира той по отношение на ГЕРБ.

 

Нямам проблем, когато ме критикуват. Готов съм да чуя всички критични гласове. Имам сериозен проблем обаче когато се използват лъжи, епитети вместо аргументи. Не казвам точно за ГЕРБ, но и там има такива хора, каза премиерът.

 

Когато има нещо да се обсъжда, го обсъждам Кирил Петков и Асен Василев, с колегите от парламентарните групи или отивам на срещи, както днес. Винаги сигурно има някой, който се опитва да осъществи някакъв натиск, но аз нямам ментори и не се поддавам на натиск, настоя Денков.

 

Относно указа на президента Румен Радев от по-рано, с който бе освободен главният секретар на МВР Петър Тодоров, Денков каза: Трябваше да го подпише много по-рано. Аз не водя и не искам да водя битки с когото и да било. Работата на едно правителство, един премиер е да изпълнява програмата си.

 

Смяната в МВР бе необходима не, за да водим битка с някого, а защото то има много задачи и как може да се изпълняват те от министър и главен секретар, които не работят добре, продължи премиерът. Но подчерта, че с президента Румен Радев не са си говорили по тази тема на "Мача на надеждата" на Стилиян Петров.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени