Николай Павлов: Ако "Топлофикация София" не си плаща, ще си създаде проблем и на БЕХ

Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в страната

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: МС
"Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в България, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Той посочи, че 131 млн. лева са просрочените задължения на "Топлофикация София" към "Булгаргаз":
 
"Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на "Булгаргаз", но и на БЕХ. Има огромен недостиг на природен газ в Европа. Тя е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза. Това е извънредно положение, което засяга всички страни в Европа. Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар", допълни Николай Павлов. Според него изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.
 
"Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители", подчерта Николай Павлов и обясни, че доставчиците на "Булгаргаз" от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите. Той коментира още, че не е бил свидетел на вземане на решения "на тъмно" в енергетиката.
 
"Надявам се в края на ноември да има спад на цените на природния газ", каза Николай Павлов. За следващия месец държавното дружество иска поскъпване на синьото гориво с нови близо 32%, като дали то ще се промени, ще стане ясно на 1 ноември. Според Павлов последните данни дават основание за оптимизъм.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени