Николай Павлов, извикан днес в Софийска градска прокупатура: "Булгаргаз" няма нито един лев просрочено задължение

Според него се цели "промяна в нормативната уредба, за да може "Булгаргаз" да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: Скрийншот/YouTube

Бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов е извикан на разпит в Софийската градска прокуратура. Пред магистратите той ще се яви в качеството си на свидетел по досъдебно производство. Това ще бъде първата публична поява на експерта, след като правителството предприе действия за отстраняването му от ръководния пост на "Булгаргаз" заедно с цялото ръководство на дружеството.

 

Според вътрешния министър Бойко Рашков над "Булгаргаз" тегнат съмнения, че е работила против интересите на  страната, бизнеса и обикновените граждани. Разпитът на Павлов идва на фона на разразилата се през уикенда газова война в държавата и обвиненията, че "Булгаргаз" не е защитавала нациоалните интереси на България.

 

"Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу "Булгаргаз", без подбиране на средства, да е именно за това "Булгаргаз" лека-полека да бъде изтласкан от пазара. Според него се цели "промяна в нормативната уредба, за да може "Булгаргаз" да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества.

 

А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на "Булгаргаз", да влязат ударно на пазара и да завладеят пазара. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на "Булгаргаз". Павлов изрази съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар".

 

"Булгаргаз" не е вземал грешни решения, категоричен е Николай Павлов. Според него дружеството не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество. Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за новата цена за намаление на цената с 18%.

 

В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, каза Павлов. По повод обвиненията на новото ръководство, че е  намерило компанията без съдържание, Павлов заяви, че това не отговаря на истината. В "Булгаргаз" остават на работа 44 експерта, които са квалифицирани и са в курса на нещата".

 

"Булгаргаз" е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, е категоричната позиция на Николай Павлов. "Булгаргаз" няма нито един лев просрочено задължение. Всичко е изплатено до последната стотинка", увери бившият директор на дружеството.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени