Николай Василев: Балансиран бюджет ли? При над 6 милиарда лева дефицит? Това е баламосване

Дългът е за 32 милиарда и се вдига на месец с милиард лева. Нужни са реформаторски, западно ориентирани правителства

Николай Василев
Николай Василев Източник: bTV

В "Тази сутрин" по bTV Николай Василев обясни: "Държавата никога не е планирала толкова голям бюджетен дефицит от над 6 милиарда лева. Преди няколко месеца социален министър нарече бюджетът балансиран. Това е невярно, това е баламосване. Това е най-небалансирания бюджет".

 

"Държавата не е активна в капиталовите разходи. Къде изчезнаха 9 млрд. лева? Това е функция на манталитет, те изхарчиха всички пари, губят се първо 653 милиона лева, след това в таблицата не са показани данни за какво са изхарчени тези пари, а само кой ги е изхарчил? - зададе въпроси той.

 

На въпроса програмно или експертно правителство, решение ли е Василев коментира: "Добре е да има редовни правителства, да си изкарат пълен мандат. Не е ясно какво ще стане, трябват реформаторски, западно ориентирани правителства.

 

Нямаме яснота за големите бюджетни разходи и сложихме на офиса часовник на дълга, но бързо ни накараха да го махнем от правителството. Дългът е за 32 милиарда и се вдига на месец с милиард лева. Към края на годината дългът ще е 38 милиарда". 


Попитан дали той е вариант за премиер на експертно правителство, Николай Василев отговори: "Не е важно дали аз ще съм във властта, в държавата има достойни хора, прозрачно, реформаторско правителство е нужно. Занимаваме с приказки за актуализация.

 

Няма нужда от нея. Заложените неща не са мерки, нито инфлационни, нито кризисни. Това няма да помогне на хората. Пистата на разходите се движи с по-голяма скорост".

 

"Хората от ИТН са се съгласили с моите тези. Близък съм с тях, но не съм част от партията и между другото -  НДСВ не е купувало никога депутати", заяви Василев.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени