Николай Василев: Бюджетен дефицит от 6,4% ще е вторият най-голям от началото на прехода у нас

Магазините нямат социални функции, подчерта той

Николай Василев
Николай Василев Източник: Dir.bg

Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира високата инфлация и мерките за овладяването й. Той заяви по bTV, че не е нужно да се прави административен контрол на цените, тъй като това би довело до измама с продукти, до влизане на магазините в сивата икономика.

 

"Магазините нямат социални функции", подчерта той. Василев коментира, че служебното правителство два пъти е съобщило на обществеността истината за държавния бюджет, макар и по шокиращ начин.

 

"За да се стреснат политиците. През последните две години се правят популистки разходи за социални нужди. Те се правят по политически, а не по икономически причини", добави бившият вицепремиер от НДСВ.

 

Ако се приеме този бюджетен дефицит от 6,4% това ще е вторият най-голям от началото на прехода у нас, каза Василев. Според него не се е направило почти нищо през последните десет години за въоръжаването на армията, за инфраструктурата, за капиталови разходи, за привличане на чужди инвестиции.

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени