Николай Василев: Парите в Бюджет 2022 свършиха и заради това Чиренското хранилище е почти празно

След две служебни правителства и едно редовно – спряха ли течовете в България, падна ли корупцията, къде са парите и защо не стигат за нищо

Газово хранилище в село Чирен
Газово хранилище в село Чирен Източник: Zonanews

Русия спря газовите доставки за България. Ситуацията е нестандартна и държавата ни трябва да се държи хладнокръвно. Правилна е идеята да има консултиране с другите европейски партньори, за да имаме обща европейска позиция. Хубавото е, че идва летният сезон. Това каза по БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

 

"Това е поредната сфера, където бюджетната политика на държавата и това, че парите на Бюджет 2022 свършиха, се отрази на Чиренското хранилище и то е почти празно. Полша се е подготвила – нейните хранилища са пълни на 70%", допълни той.

 

Според Василев е необходимо да се обърне специално внимание на бюджета, защото, ако той се "оплеска", всички други кризи не могат да бъдат решени.

 

"Най-щедрият бюджет в историята на България пак не стига и ще актуализираме бюджета. Въпросът е, от къде ще дойдат тези милиарди? Цялата политика на огромни дългове, огромни дефицити, огромно харчене и постоянни актуализации изобщо не ми харесва", коментира той.

 

Прогнозата на Василев е, че след евентуалната актуализация на бюджета в края на година ще отчетем разходи от 69 млрд. При положение, че през доста добрата предепидемична 2019 г. са били 40 и няколко млрд.

 

"Бюджет 2022 е най-популисткият бюджет в историята на България, защото никога не сме харчели толкова голям процент от брутния вътрешен продукт, както не сме харчели и толкова милиарди, които не се използват ефективно", смята бившият министър на икономиката.

 

Василев каза: "Като свърши фискалният резерв до 8 април и останахме с резерви за един ден напред, тогава ми дойде наум, че това е причината да не започне закупуването на зърното, защото нямахме пари. Също така поради това, че нямаме пари, не се плаща на пътностроителните фирми и е празно хранилището на Чирен, а не защото сме некадърни и не можем да го управляваме".

 

"Една предизборна и следизборна мантра, която правителството постоянно повтаряше е, че има пари в държавата и ако се спрат течовете, поне 8 млрд. годишно ще дойдат и ще стигнат за всичко. Моите въпроси са: след две служебни правителства и едно редовно – спряха ли течовете в България, падна ли корупцията, къде са парите и защо не стигат за нищо", попита той.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени