Николай Василев: Парите за увеличение на пенсиите идват само от заеми - получаваме пари за ремонт на покрива и ги харчим за купон тази вечер

Несъгласието с популистката, разхитителна бюджетна политика на държавата е една от основните причини Слави да напусне коалицията

Николай Василев
Николай Василев Източник: НДСВ

Актуализациите на бюджета и щедрите харчове не водят държавата в правилната икономическа посока. Най-лесното е държава да взема дългове и да ги харчи за каквото й падне, а после бъдещи управляващи да се оправят, коментира пред БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката в правителството на НДСВ Василев относно заложеният в актуализацията на бюджета 10 млрд. дълг.

 

Смятам, че почти няма значение дали актуализацията ще мине или не. В мерките няма нищо антиинфлационно, смята Василев. Според него, се говори на ангро без да се правят никакви разчети и анализи.

 

Сигурен съм, че парите за увеличение на пенсиите идват само от заеми и от Плана за въстановяване. Тоест - получаваме пари за ремонт на покрива и ги харчим за купон тази вечер, обясни Василев.

 

Несъгласието с популистката, разхитителна бюджетна политика на държавата е една от основните причини Слави да напусне коалицията.

 

Василев изрази мнение, че от ИТН не са напуснали правителството заради пари. "През последните 24 часа говорих с доста колеги и приятели, които от цялата реч на Слави не са запомнили това, което той каза бюджета, дълга, дефицита, а това, което не се казва - че ИТН е напуснала заради пари", добави той.


Проблемът, според мен, е химически и то от самото начало, смята Василев. Коалицията можеше да се разпадне по-рано, но това стана сега, допълни той.

В своята реч Слави Трифонов зае позицията, която аз от година защитавам. Тоест, втората причина, поради която той каза, че напуска коалицията е, че тя отиде прекалено далеч в своя ляв популизъм, обясни Василев.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени