Николай Василев: Забравете за еврозоната! Ще имаме най-драматичният дефицит за последните 25 години

Има голям хаос с пенсионната система, добави бившият министър в правителството на НДСВ и тройната коалиция

Николай Василев
Николай Василев Източник: bTV

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев в "Тази сутрин" по bTV. Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да забравим за еврозоната за поколения напред, а децата ни ще плащат дългове. 

 

Над 63 млрд. лв. ще са разходите на страната ни, отбеляза бившия министър. Според него от декември има няколко милиарда прехвърлени от предходната година. С тях разходите ни отиват към 67 млрд. лв. Очакванията са през април вече да имаме бюджет за 2022 г., но през юли ще има актуализация на този бюджет. "Това не е било никога и показва цялата несериозност на правителството към бюджета. Правителството не раздава пари на калпак, нито на чували, а със самосвали", коментира Василев.

 

Той показа графика според, която през 2022 г. вървим към 69 млрд лв. разходи. "Чудесно!" ще каже някой, че държавата ще харчи пари. Ако идваха извънземни да ни дават пари, дайте да харчим повече, но сега ще имаме най-драматичния дефицит в последните години. Залага се 4,1%, а аз смятам, че той ще е 8% дефицит. Никой от еврозоната няма да ни иска с такъв бюджет. Ще трябва да отложим еврозоната с половин век", каза още Николай Василев.

 

Тревожно е, че още преди да е приет бюджета се казва, че той ще бъде актуализиран в средата на годината, смята Василев. "Никой не знае с колко милиарда ще изгорим тогава. Аз предполагам най-малко с 2 милиарда, ако бяха 200 милиона, няма нужда от актуализация", каза бившият икономически министър. Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко.

 

Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда. Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е "антисоциална мярка", категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

 

"Има голям хаос с пенсионната система. След толкова много промени много хора не помнят колко е минималната пенсия. В момента много хора получават еднакви пенсии без значение дали са плащали осигуровки", каза Василев. Според него инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени