НОИ: Минималната пенсия става 631 лева

При прилагане на "швейцарското правило" от 1 юли пенсиите се индексират с 50 на сто от инфлацията и с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за предходната година

Пенсионери
Пенсионери Източник: Zonanews

Пенсиите ще бъдат увеличени с бюджета за 2025 г. повече от първоначалните прогнози, а минималната пенсия ще стане 631 лв. Последните изчисления на НОИ показват, че от 1 юли следващата година при прилагане на действащото "швейцарско правило" пенсиите трябва да бъдат вдигнати с 8,7 на сто, а не с 8 на сто, каквито бяха прогнозите в началото на годината. Причините за това са големият ръст на заплатите в страната и по-високата от първоначалните очаквания инфлация.

 

Пенсионери
Пенсионери Източник: Zonanews



При прилагане на "швейцарското правило" от 1 юли пенсиите се индексират с 50 на сто от инфлацията и с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. При разработването на пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите имаше очаквания за съществен спад на инфлацията, така че есента дори да изпълним критериите за членство в еврозоната. Но реалността е различна и инфлацията действително намалява, но не толкова бързо. Недостигът на кадри, съчетан с покачването на цените, води до натиск към работодателите да вдигат заплатите. В резултат и доходите на хората нарастват по-бързо от очакванията през пролетта.

Според последните данни на НОИ средният осигурителен доход за юли е 1637,15 лв., като за година нараства с 15,6 на сто. За това увеличение допринася вдигането на заплатите на учителите, както и на възнагражденията в останалите сфери на бюджетна издръжка. В началото на годината прогнозите на Министерството на финансите показваха, че през 2025 г. пенсиите трябва да бъдат вдигнати с 8 на сто. Но според последните данни на НОИ, ако бъде приложено "швейцарското правило" за индексиране, увеличението на пенсиите от 1 юли следващата година трябва да бъде с 8,7 на сто.

При увеличение с 8,7% минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 580,57 лв. ще стане 631,08 лв. А средната пенсия за осигурителен стаж и възраст от сегашните 833,50 лв. ще нарасне на 906 лв. При това увеличение прогнозата на НОИ е, че през следващата година средният размер на пенсиите ще бъде 55,8 на сто от средния размер на осигурителния доход.

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews



Новите прогнози са през следващите години увеличението на пенсиите да бъде с по-малък процент – през 2026 г. с 4,6%, а през 2027 г. с 3,8%. При реализиране на тези прогнози от средата на 2026 г. минималната пенсия ще стане 660 лв., а през 2027 г. ще бъде 685 лв.

Разчетите показват, че около 45 на сто от необходимите средства за изплащане на пенсии и социални плащания от бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) през следващата година трябва да бъдат осигурени чрез трансфер от централния бюджет, където влизат събраните приходи от данъци, като например от ДДС и данък върху доходите. А през следващите години този дефицит ще се движи между 42 и 48%.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Николов обсъди възможностите за инвестиции у нас с представители на японска бизнес делегация

Представителите на японските компании проявяват интерес за инвестиции в областта на филмопроизводството, IT индустрията, хранително-вкусовата промишленост и туризма

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени