НОИ разкри подробности относно преизчисляването на 400 000 пенсии

Предвидени са два начина за преизчисляване, което влиза в сила от април

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews

НОИ излезе с важна информация за преизчислението на трудовите пенсии за лицата, които продължават да работят и се осигуряват след пенсионирането си.

 

Предвидени са два начина за преизчисляване, което влиза в сила от април:

Служебно – с допълнително придобития от пенсионера осигурителен стаж в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията.

 

Вторият начин е по заявление на пенсионера – с допълнително придобития осигурителния стаж и осигурителен доход в периода след отпускането, съответно – след последното преизчисляване на пенсията.

 

По първия посочен механизъм служебното преизчисляване на пенсиите, считано от 1 април на годината, се извършва, като се зачита положеният допълнителен стаж до края на предходната календарна година, без да е необходимо подаване на заявления от пенсионерите.

 

Национален осигурителен институт (НОИ)
Национален осигурителен институт (НОИ) Източник: Zonanews

За да се извърши преизчисляването, се вземат предвид данните, подадени от осигурителите, а за самоосигуряващите се лица – данните за внесените осигурителни вноски, които се отнасят за времето до 31 декември включително на предходната календарна година и които са налични в информационната система на Националния осигурителен институт към 1 март на текущата календарна година.

 

Това преизчисляване се прилага за всички пенсионери, които получават лични трудови пенсии, имат положен стаж през предходната календарна година и не са подали заявление за преизчисляване на пенсията по посочения по-горе втори начин с допълнително придобития след пенсионирането осигурителен стаж и осигурителен доход.

 

Аĸo пpeизчиcлявaнeтo ce извъpшвa oт 1 янyapи нa вcяĸa гoдинa, ĸaĸвитo пpeдлoжeния ca пpaвeни, тoвa нe би дoнecлo дoпълнитeлни пoлзи зa пeнcиoнepитe, тъй ĸaтo зapaди oбмeнa нa дaннитe и тexнoлoгичнaтa oбpaбoтĸa нa близo 400 xиляди пeнcии плaщaнeтo им пaĸ би ce peaлизиpaлo пpeз aпpил.

 

Пенсионери
Пенсионери Източник: Zonanews

Процедурата, установена в тези времеви рамки, дава възможност изплащането на преизчислените, считано от 1 април, размери на пенсиите да се извършва в сроковете на редовното месечно плащане през самия месец април.

 

Традиционното последващо осъвременяване по швейцарското правило на всички трудови пенсии от 1 юли в същата календарна година се извършва върху така преизчисления от 1 април размер на пенсиите.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени