Носителят на Нобеловата награда за икономика ще бъде обявен в Стокхолм

През 2023 г. американският изследовател Клаудия Голдин получи наградата за икономика "за подобряване на разбирането за ролята на жените на пазара на труда"

Нобелова награда
Нобелова награда Източник: Getty Images

Нобеловият комитет към Кралската академия на науките ще определи носителя на наградата на шведската банка за икономически науки в памет на Алфред Нобел (1833-1896 г.) за 2024 г. в понеделник в Стокхолм. Наградата, учредена през 1968 г., за да отбележи 300-ата годишнина от финансовата институция, която прави годишни вноски към Нобеловата фондация. Технически тя не може да се счита за Нобелова награда, тъй като шведският химик, изобретател и филантроп не споменава икономистите в завещанието си от 1895 година.


Потомците на основателя на наградата не подкрепят тази номинация. Отличието, според доктора по право Питър Нобел, не отговаря на духа и буквата на волята на химика и изобретателя, чиито писма свидетелстват за неприязънта му към икономистите. Ръководителят на Нобеловото семейно общество Томас Тюден смята, че тази награда трябва да бъде връчена отделно от номинациите, изброени в завещанието.


През 2023 г. американският изследовател Клаудия Голдин получи наградата за икономика "за подобряване на разбирането за ролята на жените на пазара на труда".

 

Вероятни претенденти
Списъкът с кандидатите за тази награда се пази в тайна – самите те не знаят, че са номинирани. Критериите за избор на лауреати не се разкриват.

 

Според оценки на американската компания Clarivate, базирани на класацията за цитиране на изследователи, наградата по икономика може да отиде при канадско-американския учен Джанет Къри, чиято работа е "пионерски икономически анализ на детското развитие". Къри е изследвал въздействието на правителствените политики за борба с бедността върху здравето и благосъстоянието на децата.

 

Професорът от Кеймбриджкия университет Парта Дасгупта може да стане лауреат "за интегрирането на природата и нейните ресурси в човешката икономика". През последните години ученият изучава влиянието на биоразнообразието върху икономическото благосъстояние и е известен с работата си в областта на екологичната икономика. Паоло Мауро, директор на отдела за икономически и пазарни проучвания в Международната финансова корпорация в САЩ, също е посочен сред възможните претенденти – "за емпирични изследвания на влиянието на корупцията върху инвестициите и икономическия растеж".

 

Шведските експерти неизменно подчертават, че отгатването на името на победителя в тази категория е особено трудно, тъй като в света има поне 250 достойни претенденти. Тази година те също посочват Партха Дасгупта, както и френско-американския икономист Еманюел Саес, изследовател на публичните финанси, разпределението на доходите и неравенството, заедно с американските му колеги Томас Пикети и Габриел Зукман. Отбелязва се също, че наградата може да бъде присъдена на американката Сюзън Ати, която изучава вземането на решения в бурни времена, нейната сънародничка Ан Крюгер, която описва поведението за търсене на рента и последиците от него, белгийката Мариан Бертран (расова и полова дискриминация в пазара на труда) и Джанет Къри.

 

Кой номинира и печели

Процесът на номиниране започва през септември и приключва на 31 януари следващата година. Тези имена не се оповестяват 50 години. Номинации могат да бъдат направени от членове на Кралската шведска академия на науките и Нобеловия комитет по икономика, предишни лауреати на наградата, професори по специализирани дисциплини в университети в Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, ръководители на икономически катедри най-малко шест университета или института, както и други учени, от които Академията счете за необходимо да приеме предложения.

 

Най-често наградата на Шведската държавна банка се присъжда на американци. Досега най-младият лауреат (и една от три жени) е Естер Дюфло, която получи наградата на 46 години. Най-възрастният носител на отличието през 2007 г. на 90 години е американецът Леонид Гурвич.

 

През 1975 г. наградата е присъдена на съветския математик и икономист Леонид Канторович (1912-1986 г.) "за обосноваване на теорията за оптималното използване на суровините". През 1971 г. наградата получава американският икономист Саймън Кузнец (1901-1985 г.), роден в Руската империя, а през 1973 г. – Василий Леонтиев (1905-1999 г.), също роден в Руската империя и по-късно емигрирал в САЩ.

 

Нобеловата награда е присъждана 621 пъти от 1901 г. като 1000 души и организации станаха лауреати. Наградата ще бъде връчена на 10 декември, деня на смъртта на Алфред Нобел. Церемонията се провежда в Стокхолмската филхармония, където на сцена, украсена с цветя, лауреатите получават златен медал с портрет на основателя на наградата и диплом от ръцете на крал Карл XVI Густав.

 

Паричният компонент на Нобеловата награда във всяка категория тази година ще бъде 11 милиона крони (1.09 милиона долара).

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: България продължава да настоява пред ЕК за промяна на условията за отпускане на средства по украинската

Това каза министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов по време на среща с представители на различни асоциации на земеделци и животновъди

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени