Новите милионери у нас са 151 души

Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1 180 души

Стойне Василев, финансов консултант
Стойне Василев, финансов консултант Източник: bTV

"151 души са новите милионери у нас, като по-голямата част са от последното тримесечие на 2020 г.", съобщи пред bTV финансовият консултант Стойне Василев. Според него се запазва тенденцията по цял свят по време на криза богатите да забогатяват още повече, а бедните да обедняват.


"Тук става въпрос за милионери с депозити в търговските банки в България, със сигурност има и други, чийто пари са вложени в имоти, бизнес и т.н. Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1 180 души", каза още Василев. Той уточни, че става въпрос за пари на светло и за хора, които са направили по-големи депозити на физически лица и са продали други активи по време на пандемията.


Между тези милионери се разделят общо 3 милиарда лева, като средно на човек се падат по 2 567 000 лева. Според Василев депозитите по време на пандемия се увеличават, с изключение на тези до 1 000 лева, като миналата година сме спестили повече от 5 млрд. лева, което е рекорд. Най-голямо е увеличението в депозитите между 10 и 20 хиляди лева. За депозити до 1 000 лева той коментира, че при тях се бележи спад, тъй като повечето хора ги използват за покриване на текущи нужди по време на пандемията. Финансовият консултант посъветва зрителите да започнат да спестяват отново.


На първо място по богатство остава основателят на "Амазон" Джеф Безос със 185,6 млрд. долара, следван от Илън Мъск, чието богатство бележи най-висок ръст през пандемичната 2020 г. Бернар Арно е на трета позиция със 158,1 млрд. долара, а основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е на четвърто място със 122.9 млрд. долара. Петото място е за Марк Зукърбър с 95.3 млрд. долара. 


Най-богатият българин в света е Владимир Тенев, който има над 1 млрд. долара нетно богатство. Богатството на Илън Мъск се е увеличило със 160 млрд. само за една година. Причината – най-големите му инвестиции са в компанията "Тесла", която бележи ръст от 700% в акциите. Най-богатите хора в света са спечелили допълнителни 450 млрд. долара по време на пандемията. Висок ръст бележат социалните мрежи, технологичните компании, ИТ сектора, както и тези, които не са засегнати от пандемията, като онлайн търговията например. На този фон само в Съединените щати общо 73 млн. американци са загубили работата си, а 100 000 малки бизнеси са обявили банкрут.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени