Новите санкции срещу Русия от страна на най-големите икономики в света са изключително тежки

В ежедневието на домакинствата сривът на рублата би означавал много рязко покачване на потребителските цени, т.е. срив в покупателната способност на заплатите

Санкции на западните държави срещу Русия
Санкции на западните държави срещу Русия Източник: Zonanews

Helsingin Sanomat ("Хелзински новини")
Превод: Маргарита Несторова, специално за Zonanews

 

 

Съединените щати, Европейският съюз и техните партньори се готвят да замразят чуждестранните инвестиции от руската централна банка и да изключат руските банки от международната платежна система (SWIFT). На всичкото отгоре ще бъдат конфискувани активите в чужбина на милиардери, бизнес лидери и техните компании, които са обект на санкциите.

 

"Северна Корея, Иран и Венецуела бяха засегнати толкова силно, колкото бяха наложени икономически санкции на Русия през последните години.  Сега навлизаме в напълно нова фаза в използването на тежки санкции срещу Русия", казва Лаура Соланко, съветник на Банката на Финландия, специализирана в руската икономика.

 

Приблизително 130 милиарда долара от валутните резерви на руската Централна банка са в злато,70 милиарда долара в китайски ценни книжа и повече от 400 милиарда долара в облигации на най-богатите западни страни (G7) и техните компании.

 

Според предварителните данни повечето от най-богатите страни биха били готови да попречат на Централната банка на Русия да използва валутните си резерви от над 400 милиарда долара.  Планира се решенията да бъдат обявени по-късно в неделя.

 

През изминалата седмица ЦБ на Русия се опита да смекчи отслабването на рублата, като купува деноминирани в рубли ценни книжа от пазара. Такива покупки от своя страна изискват ЦБ да може да използва своите чуждестранни активи непрекъснато и бързо.

 

"Ако тази възможност бъде отнета от ЦБ, рублата ще рухне като камък. Дори ако голям брой руснаци не знаят какво наистина се случва в Украйна поради пропаганда, пълният срив на валутата няма да остане незабелязан от нито един руснак", казва Соланко.

 

В ежедневието на домакинствата сривът на рублата би означавал много рязко покачване на потребителските цени, т.е. срив в покупателната способност на заплатите. Очакваният срив на дадена валута обикновено води до отнемане на депозит, което никоя банка няма да издържи с течение на времето. В неделя хората вече стояха на опашки в цяла Русия за банкомати, за да теглят депозитите си.

 

Депозитите в търговски банки не са банкноти в банковия трезор, а винаги се поставят напред, като в този случай мащабното бягство от депозити означава изчерпване на парите. В резултат на това банките ще трябва да продадат останалите си инвестиции, което може да бъде много трудно поради санкции.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени