Новият финансов министър бил в дружество от черен списък за измами на КФН

Комисията за финансов надзор излязла с предупреждение на 10 март 2021 г.

Валери Белчев
Валери Белчев Източник: БТА

Притеснителен факт за фирма, която е включена в черен списък за измами, но свързана с новия финансов министър Валери Белчев, шокира висши служители от финансовото министерство, съобщава "Труд". Оказва се, че Белчев е бил прокурист на фирма "Глобал Стратеджи" ЕАД в периода 17.11.2020 г. до 26.03.2021 г.

 

Валери Белчев като прокурист на фирма, която е включена в черен списък за измами
Валери Белчев като прокурист на фирма, която е включена в черен списък за измами Източник: Труд

В началото на март тази година (10.03.2021 г.) обаче от Комисията по финансов надзор публикуват предупредителен списък с компании, за които са постъпили значителен брой жалби от български граждани, които твърдят, че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами. Сред осемте фирми е "Глобал Стратеджи" ЕАД. Буквално 16 дни по-късно Белчев е заличен като прокурист от компанията.

 

Предупреждението на КФН за фирмата
Предупреждението на КФН за фирмата "Глобал Стратеджи" ЕАД Източник: Труд

Белчев е в топли отношения с "харвардските" кадри Асен Василев и Кирил Петков, припомниха още от ръководни дирекции в министерството на финансите. След нарушаването на Закона за публичните предприятия Кирил Петков назначава Валери Белчев без конкурс за представляващ Държавна консолидационна компания. Той е вписан за член на Съвета на директорите на 16.09.2021 г. и до момента не е отписан от търговския регистър, което поставя въпроса за точното изпълнение на нормите на Конституцията.

 

Връзките с Кирил Петков се преплитат и по харвардска линия. Белчев е в ръководството на Сдружение "Български Харвард Клуб", заедно с юристката на Кирил Петков - Лена Бориславова, назначена в Българската банка за развитие (ББР) на договор от 7000 евро без ДДС на месец и допълнителни 140 евро без ДДС на час. Новият служебен финансов министър е бил за кратко и служител на Българската банка за развитие, но много бързо договорът му е останал без подновяване.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени