Новият шеф на АПИ спря всички пътни ремонти. Нанков: Това е управленско безсилие!

Но понеже са много "умни", индиректно признават, че са били в нарушение, пише депутатът от ГЕРБ-СДС

Николай Нанков
Николай Нанков Източник: Zonanews

 Всички пътни ремонти и задания за кърпене на дупки, подмяна на знаци, мантинели, подрязване на храсти и чистене на банкети, за да не се наводняват шосетата по републиканската пътна мрежа са спрени до второ нареждане. Заповедта е спусната до подчинените му с искане да се разпространи до фирмите от бранша, с които има сключени рамкови договори за тези дейности, от председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Ясен Йорданов.

 

Агенция пътна инфраструктура - АПИ
Агенция пътна инфраструктура - АПИ Източник: Zonanews

Пътни експерти веднага реагираха, че подобна заповед може да доведе до последващи съдебни дела срещу шефа на АПИ, ако на предвидените за ремонт отсечки се случи тежка катастрофа в резултат на неизвършените планирани дейности.

 

На новината реагира и председателят на парламентарната регионална комисия от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие Николай Нанков:

"Всичко друго очаквах от новото ръководство на МРРБ, но не и задочен комплимент, че съм прав! Какво имам предвид ли? Събрали се вчера министърът и шефовете на АПИ да оправят кашата, която забърка новият председател на пътната агенция Ясен Йорданов. Подразнени били от фейсбук статусите ми, че в нарушение възлагат текущи ремонти по договори за зимно поддържане и аварийни дейности! Леле! Подразнени били и че фирмите жалят търговете им. И решили да ги "дисциплинират". Как ли? Като спрат работата по поддържането и ремонтите на републиканските пътища.

Та "умните глави" родили гениалната идея с "окръжно" до областните пътни управления да се спре пътното поддържане през септември до второ нареждане. Но понеже са много "умни", индиректно признават, че са били в нарушение /вижте копието по-долу/.

Пишат, че окръжното е относно "изпълнение на текущо поддържане на републиканските пътища по месечно задание за м.септември". А в самия текст се дават указания да бъдат информирани изпълнителите по "договорите за зимно поддържане и възстановителни работи при аварийни ситуации"! Какво да ви кажа - ако не беше тъжно, щеше да е смешно.

От месеци сигнализираме за това - освен че е нарушение, се ощетява и бюджетът заради по-високите единични цени в тези договори!

Но не е само това. За първи път от десетилетия България остава без планово пътно поддържане. Тежко и горко на всички пътуващи! И най-важното - спирането на аварийни дейности пряко застрашава здравето и живота на гражданите! За което, убеден съм, ще се носи и наказателна отговорност.

Заради цялото това управленско безсилие в МРРБ и в подопечната му АПИ, още другата седмица ще свикам извънредно заседание на парламентарната регионална комисия. За да не плащат гражданите за безумията им".

 

 

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени