НС прие на първо четене удължения Бюджет за догодина

Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържали се"

Народно събрание, дебати, пленарна зала
Народно събрание, дебати, пленарна зала Източник: Zonanews

След повече от 4 часа обсъждания и дебати, народните представители приеха на първо четене удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса, и като цяло на Държавния бюджет. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържали се", съобщи Tribune.

 

По време на дебатите в пленарна зала се чуха множество аргументи както "за", така и "против", но също и нападки от страна на две парламентарни групи към служебното правителство. Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че ПП са направили така, че българите да обеднеят и напомни, че миналата година ГЕРБ са поискали да не се удължава бюджета, а да се внесе нов бюджет. "Излизате и четете морал на служебния кабинет, аз това не го разбирам", каза той.

 

Асен Василев от ПП предложи да оставят гласуването за удължения Бюджет за 2023 г. за утре, но предложението му беше отхвърлено със 123 гласа "против" , 75 гласа "за" и 1 "въздържали се".

 

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че трябва да има нов бюджет, но подчерта, че той трябва да бъде внесен от ново правителство. "Би било грешно служебното правителство да внесе в нов бюджет", категоричен е той.

 

Георги Гьоков от БСП пък каза, Законът за публичните финанси не прави разлика между редовно и служебно правителство. "Българите очакват подкрепа от държавата, ще я получат, но не в очакваните размери", каза той и отбеляза, че хората в най-неравностойно положение ще платят най-високата цена.

 

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" обвини ГЕРБ в "насъскване" на "Възраждане" срещу ПП.

 

Цончо Ганев от "Възраждане" се обърна към Ангова и подчерта, че те имат последователна позиция относно свършеното от ПП. "Пълна загуба на време за нашата държава и икономически колапс за държавата заради вашето управление", посочи той.

 

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че е много по-обезпокоително, че не се обсъжда влизането ни в Шенген и Еврозоната, а се обсъжда хартиена бюлетина. "Ние от ДБ искаме да кажем, че ако искаме по-висок растеж, по-високи доходи, нека се фокусираме върху реформите. За да бъдем успешни, трябва в сложната ситуация на 2023г., ние трябва да сме успешни, а това зависи от работата на НС".

 

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че се намираме в необичайна ситуация и тя е такава, защото в нея сме за втори път. "Склонен съм тази зала да разглежда Закон за държавния бюджет, когато има сформирано правителство. Тук лъч надежда ми дават думите на ДБ. Не губя надежда, че в рамките на това НС може да се намери коалиция на разума", заяви той.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени