НСИ: Годишната инфлация през април се е забавила до 11,6%

Икономиката нараства с 2% през първите три месеца на годината

Национален статистически институт
Национален статистически институт Източник: НСИ

Годишната инфлация през април се е забавила до 11,6%, сочат данните на Националния статистически институт. Това е пореден месец, в който темпът на поскъпване на цените се забавя на годишна база. Спрямо март индексът се е покачил с три процента. Храните и горивата поскъпват, макар и при някои изменението да е с части от процента.

 

Икономиката нараства с 2% през първите три месеца на годината спрямо първото тримесечие на миналата година, сочат сезонно изгладените данни по експресни оценки на Националния статистически институт.

 

Спрямо четвъртото тримесечие на 2022-ра ръстът е с 0.4 на сто. Припомням, че вчера Европейската комисия излезе с пролетните си прогнози. В тях очакването е българската икономика да отбележи годишен ръст на икономиката с 1.5 на сто.

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени