НСИ: Износът на стоки от България за ЕС се е увеличил с 19,3% за година

Най-голям ръст в сравнение със същия месец на 2022 г. има в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (71,6 процента)

Национален статистически институт
Национален статистически институт Източник: НСИ

През януари износът на стоки от България за ЕС се увеличава с 19,3 процента спрямо същия месец на 2022 г. и е в размер на 4 941,8 млн. лева. Това съобщават от Националния статистически институт (НСИ) в предварителни данни за търговията със стоки на страната ни с ЕС през януари т.г. Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,4 процента от износа за държавите членки на ЕС.

 

През януари при износа на стоки от България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия месец на 2022 г. има в секторите "Минерални горива, масла и подобни продукти" (71,6 процента) и "Разнообразни готови продукти, н.д." (53,2 процента), а най-голям спад - в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (15,6 процента).

 

Според данните вносът на стоки в България от ЕС през януари се увеличава с 11,1 процента спрямо същия месец на 2022 г. и е на стойност 4 600,9 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Полша.

 

При вноса на стоки от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през януари най-голямо увеличение спрямо същия месец на предходната година е отчетено в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (70,7 процента). Външнотърговското салдо на България с ЕС през януари е положително и е на стойност 340,9 млн. лева, показва статистиката.

 

По предварителни данни за търговията ни със стоки с трети страни за периода януари – февруари от НСИ отчитат, че износът на стоки от България се увеличава с 14,7 процента в сравнение със същия период на 2022 г. и е на стойност 5 181,8 млн. лева. Основни търговски партньори са Турция, Обединеното кралство, Украйна, САЩ, Китай, Сърбия и Република Северна Македония, които формират 53,4 процента от износа за трети страни.

 

През февруари износът на стоки от България за трети страни нараства с 6,1 процента спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 547,5 млн. лева, показва статистиката.

 

През периода януари-февруари при износа на стоки от България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2022 г. има в секторите "Машини, оборудване и превозни средства" (80,8 процента) и "Храни и живи животни" (58,7 процента), а най-голям спад - в сектор "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)" - 23 процента.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени