НСТС подкрепи проектобюджетите за 2023 г. с мнозинство

Държавният бюджет ще бъде внесен с дефицит от 3% от БВП, 1.8% ръст на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация, потвърди министърът на финансите Асен Василев

НСТС подкрепи проектобюджетите за 2023 г. с мнозинство
НСТС подкрепи проектобюджетите за 2023 г. с мнозинство Източник: Пресцентър на МС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) подкрепи с мнозинство проектобюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО), както и проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. Проектите за бюджета на НЗОК и за държавния бюджет получиха одобрението на шест от седемте организации, участвали в заседанието на НСТС, а за проектозакона за бюджет на ДОО гласуваха пет организации, обяви вицепремиерът Мария Габриел, която председателства НСТС.

 

Държавният бюджет ще бъде внесен с дефицит от 3% от БВП, 1.8% ръст на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация, потвърди министърът на финансите Асен Василев. Ще бъдат запазени социалните плащания, а политиката по доходите на служебния кабинет дори ще бъде надградена в някои конкретни случаи, където има недостиг. Капиталовите разходи са прецизирани по начин, който дава възможност всички започнати проекти и тези с избрани изпълнители да бъдат напълно финансирани, стана ясно още от думите на министър Василев.

 

В приходната част са заложени 100% дивидент от държавните дружества, както и значително повишение на данъчните и неданъчните постъпления в бюджета. Асен Василев очаква общо увеличение на приходите с над 4,5 млрд. лв. "Към края на май имахме изоставане с 1,2 млрд. лв. През юни бяха събрани 1,4 млрд. лв. повече приходи, отколкото са разходите и това изоставане беше наваксано. Тоест за първите шест месеца на годината имаме излишък. Надяваме се с този темп приходните агенции да успеят да изпълнят допълнителните приходи в бюджета, така че накрая на годината да имаме 3% дефицит", заяви министърът на финансите. "Резерви в този бюджет са съжаление няма", посочи той.

 

В началото на заседанието на НСТС министър-председателят акад. Николай Денков призова всички участници заедно да търсят експертните решения и правилните дългосрочни политики, защото това е единственият начин да бъде преборен политическият популизъм. "Нямам никакво съмнение, че всеки от Вас се опитва да направи най доброто възможно за съответните общности, които представлява. Но също така всички си даваме ясна сметка, че един бюджет има ограничени възможности както по отношение на приходите, така и на разходите", каза премиерът.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени