ОББ се слива с Райфайзен в сделка за рекордните над 1 млрд. евро

Австрийският собственик на Райфайзенбанк ще се раздели с българския си актив, получавайки в аванс 13 пъти прогнозната си печалба за 2022 г.

ОББ
ОББ Източник: Zonanews

Управителният съвет на БНБ е приел решение, с което издава предварително одобрение на сделката, при която ОББ придобива бизнеса на Райфайзенбанк у нас. Това става ясно от  съобщение  на сайта на централната банка.

 

Сделката бе обявена в края на миналата година и е поредната голяма на банковия пазар в последните близо 5 години. Рекордната до момента цена е 1,015 млрд. евро. Тя е посочена в официалното съобщение на собственика на ОББ - белгийската финансова група KBC.

 

Райфайзен банк
Райфайзен банк Източник: Zonanews

Безспорно е най-голямата сума, срещу която някой придобива банка в България. Експерти, цитирани от "24 часа", пресметнаха, че така австрийският собственик на Райфайзенбанк ще се раздели с българския си актив, получавайки в аванс 13 пъти прогнозната си печалба за 2022 г.

 

От KBC обясниха тогава, че чрез обединението очакват ползите от синергиите бързо да нараснат - от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г., и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро, през периода от 2025 до 2031 г., като това са цифри преди данъци.

 

А австрийците от "Райфайзен" обясняват продажбата с възможността да се пренасочи капитал към атрактивни възможности за растеж в ключови пазари.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени