Одитният орган на европроектите категорично отрича обвиненията на Петков и Василев за злоупотреби

Тези изказвания, направени в чисто политически контекст в предизборна обстановка, уронват доброто име на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС"

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков Източник: Zonanews

От Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" изразяват категоричното си несъгласие с изложените твърдения за неправомерни действия. Това се посочва в позиция на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" по повод политически изявления в предизборната кампания. Тя е по повод разпространеното в медиите вчера изявление на политически лица от партия "Продължаваме промяната".


"Тези изказвания, направени в чисто политически контекст в предизборна обстановка, уронват доброто име на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" (ИА ОСЕС) и могат да имат сериозни последиците върху системата за управление и контрол на средствата от ЕС", се посочва в позицията.  От агенцията обръщат внимание, че са одитен орган по програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд и Европейския фонд за подпомагане на най-нуждаещи се лица, както и по Механизма за възстановяване и устойчивост. Одитните органи във всички държави членки, в това число Изпълнителна агенция "Одит на средствата на ЕС", извършват одитните си ангажименти при стриктно спазване на приложимите регламенти и издадените от Европейската комисия указания, включително Указанията за одитиращите органи относно методите за формиране на извадки. За информация регламентите и указанията, които Одитният орган спазва, са публично достъпни. Сред тях са нормативни актове, одитна методология и др.", заявяват от ИА ОСЕС.

 

От агенцията изтъкват, че одитните органи докладват пряко и регулярно на Европейската комисия резултатите от работата си, като представят чрез специализирана система SFC резултатите от одитите на системите непосредствено след тяхното приключване. Също така по всяка програма изпращат Годишен контролен доклад, който представя резултатите от системните одити, одитите на проектите, извършени на база одитна извадка и одитите на отчетите.

 

"Описаните резултати се оценяват от Европейската комисия, която приема или отказва да приеме резултатите от одиторската работа по съответната програма. До този момент Европейската комисия и Европейската сметна палата оценяват работата на Одитния орган Изпълнителна агенция "Одит на средтвата от ЕС" като съответстваща изцяло на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и международно признатите одиторски стандарти", посочват в позицията си от ведомството.  Те изтъкват, че извършените от Европейската сметна палата и Европейската комисия проверки са потвърдили високото качество на работата на Одитния орган и не са установили съществени пропуски или грешки с финансово влияние, които да поставят под съмнение издадените годишни одитни становища. От агенцията подчертават, че структурата им, независимостта на органа при планиране и докладване на резултатите от одитните ангажименти, прилаганата от него методология, включително тази за избор на извадки, са оценени от Европейската комисия с най-високата оценка 1 "Функционира добре. Не е необходимо подобрение или е необходимо само незначително подобрение".

 

В позицията се подчертава още, че до този момент тази максимална оценка не е променена. От Агенцията отговарят на всяко едно от твърденията от "Продължаваме промяната".

 

"Софтуер, който са купили за 770 хил. лв., който е трябвало да пази следи как точно се избира кои проекти ще се одитират" През 2011 г. въз основа на проведена открита процедура за обществена поръчка с предмет "Доставка и внедряване на софтуер за управление на одиторската дейност" Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" е закупила софтуера Pentana – PAWS на стойност 303 900 лева. Pentana – PAWS не е софтуер за избор на извадки и няма функционалности за избор на извадки или избор на случайни числа. Посоченият софтуер е за управление на одитната дейност и съдържа одитни досиета, но няма функционалност за извадки. Предвид горното и във връзка с изложеното за извадките, не отговаря на истината твърдението за "софтуер, който са купили за 770 хил. лв., който е трябвало да пази следи как точно се избира кои проекти ще се одитират".

 

"Изтрити файлове от компютри"

Служебната информация се съхранява на сървъра на Агенцията, включително одитни досиета и доклади. На тази информация регулярно се правят резервни и архивни копия и не би могла да бъде загубена. Всички Годишни контролни доклади (с приложени извадки и резултати), доклади от системни одити и доклади от проверки на проекти са разпространени веднага след издаването им до потребителите – съответно Европейската комисия, управляващи и сертифициращ органи, бенефициенти. Така резултатите от одитите съгласно одиторските стандарти са предоставени на всички заинтересовани лица и предвид това не биха могли да бъдат последващо коригирани или изтрити.

 

"Разходи за недопустими юридически услуги"

От агенцията отговарят на това твърдение с аргумента, че в националното ни законодателство юридическите услуги са допустим разход съгласно чл. 20 от ПМС № 189/2016 г., но разходите за решаване на спорове глоби, финансови санкции и разходи за разрешаване на спорове, са недопустими съгласно чл. 26, ал. 1, т. 1 от посоченото постановление. От институцията посочват, че в тази връзка не са допустими конкретно само разходи за услуги по разрешаване на съдебни спорове и арбитражи, включително разходи за процесуално представителство. Те отговарят и за конкретния проект, който са цитирали от "Продължаваме промяната", като от агенцията поясняват, че е направена  извънредна проверка на проекта от Одитния орган и е подготвен предварителен доклад, в който се отправят препоръки за фиксиране на точната сума на разходите за процесуално представителство и същите ще бъдат оттеглени от сертифицираните разходи и възстановени от бенефициента МРРБ на програмата и ще бъдат на разположение за използване по други проекти.

 

"Разследвани лица"

Министерство на финансите и Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС" не разполагат с информация, че Европейската прокуратура разследва бивш или настоящ служител на министерството или агенцията. Според тях всякакви публични изказвания на недоказани неправомерни действия от страна на Одитния орган и необосновани съмнения за качеството на неговата работа уронват пряко професионалното име на всички служители и одитори от Агенцията, притежаващи национален и международни одиторски сертификати, удостоверяващи техния професионализъм и етика. 

Още от "Бизнес и финанси"

Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава повторно с още един месец

Целта е да се даде възможност на по–голям брой земеделски стопани да спазят нормативната уредба в сектор "Тютюн", набавяйки си необходимите документи

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Премиерата на филма "Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България" ще се излъчи на 17 април по БНТ

Документалният филм, реализиран от БНТ и финансиран от ИДЕС и УНСС, има за цел да вдъхнови младите поколения към преследването на кариера в престижната професия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени