Омбудсманът смята за абсолютно възмутително, че телекомите вдигат цените

Националният омбудсман напомни, че държавата през миналата година е намалила наполовина таксите на мобилните оператори и затова е учудена, че сега се стига дотук

Диана Ковачева
Диана Ковачева Източник: Омбудсман на Република България

След като в петък се разбра, че два от трите мобилни оператора планират да повишат събираните от абонатите им месечни такси националният омбудсман Диана Ковачева коментира, че продължава да смята това за "абсолютно възмутително".


Ковачева, която предстои да смени поста с този на съдия в Европейския съд по правата на човека, мотивира позицията си пред БНТ с това, че така стъпка не може да бъде договорена от страна на клиентите на телекомите.

 

За пръв път миналата година мобилните оператори вдигнаха цените си с около 1% като мотивираха това с високата инфлация. Сега аргументът е същият като се цитират данните на Националния статистически институт за инфлацията през изтеклата година.

 

Според Ковачева става дума за неясни инфлационни клаузи в договорите. Каква инфлация имаше миналата година в сравнение с преди това. Това са неправомерни клаузи. Нямаш гаранция какво ще плащаш", обяви тя.


Националният омбудсман напомни, че държавата през миналата година е намалила наполовина таксите на мобилните оператори и затова е учудена, че сега се стига дотук. През март миналата година служебният кабинет намали с 40% еднократните такси за честоти, които ще платят телекомите, в опит да ги накара да инвестират повече пари в 5G мрежите си.


И през миналата година потребителски асоциации и омбудсманът Диана Ковачева критикуваха тази подкрепа с аргумента, че се подпомагат печеливши бизнеси които междувременно са вдигнали координирано цените си с аргумента, че инфлацията е повишила разходите им.


Ковачева се възмути и че след като миналата година е сезирала редица институции за повишението на цените, то резултатът от това е нищожен, а пък от Комисията за защита на конкуренцията са отговорили, че не е в тяхната компетентност да преценят дали има координация в действията на операторите.


Ковачева се възмути и от това, че родители трябва да плащат на лекарите за бележка, която извинява отсъствието им от училище по болест. В допълнение се удиви, че всеки си определя различни такси за целта. "Това не е редно, не е правилно и не е справедливо", обяви Ковачева. Според нея това трябва да се покрива от здравната каса.


В същото предаване бившият финансов министър в кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков предложи регулаторите да могат да обявяват подписаните договори с клиентите на телекомите за автоматично разтрогнати, ако се стига до едностранно повишение на цените. Така потребителите ще имат възможност да се преместят в други компании.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени