Осъдиха "Газпром" да плати $14 млрд. долара заради прекъснатите доставки на газ за Германия

RWE поиска около $1 млрд. долара от "Газпром". Френската компания Engie поиска около $1,3 млрд. Полският Европол "Газ" поиска $1,45 млрд. долара, а българският "Булгаргаз" - $400 млн.

Газпром
Газпром Източник: Pixabay

Международният арбитраж в Стокхолм удовлетвори иска на германския енергиен концерн Uniper срещу "Газпром" за изплащане на компенсации в размер на над 13 милиарда евро ($14 млрд.) заради прекратяване на доставките на газ за Германия.

 

Както Uniper съобщи днес, решението е взето на 7 юни и се отнася до нарушаването на газовите договори от руската компания от средата на 2022 г. насам.

 

Според присъдата на арбитража всички средства, които могат да бъдат получени от "Газпром", ще отидат директно при германското правителство, което стана собственик на Uniper, след като компанията беше на ръба на фалита.

 

В миналото най-голям купувач на руски газ в Германия и един от инвеститорите в проекта "Северен поток 2", Uniper спря да получава руски газ в договорените обеми, малко след като руският диктатор Владимир Путин поиска да се плаща за него "в рубли".

 

Доставките напълно спряха през есента на 2022 г., когато три линии на "Северен поток" бяха взривени в Балтийско море. В резултат на това Uniper беше принудена да купува газ на спот пазара на цени, които скочиха толкова много, че поставиха рекорди. За да спаси компанията от финансов колапс, германското правителство отпусна 29 милиарда евро, а след това беше принудено да я национализира, припомня The Moscow Times.

 

Във връзка с арбитражното решение Uniper прекратява дългосрочните договори за закупуване на руски газ, по силата на които "Газпром" трябваше да доставя 24 млрд. кубически метра годишно до Германия.

 

Присъдата на съда "осигурява правна яснота за Uniper", заяви главният изпълнителен директор на компанията Майкъл Люис: "След като получихме правото да прекратим договорите съгласно арбитражното решение, прекратяваме договорите с "Газпром експорт".

 

Газпром Експорт
Газпром Експорт Източник: Газпром

Решението на съда в полза на Uniper може да е само началото: общият размер на исковете, подадени срещу "Газпром" заради спирането на доставките на газ за европейския пазар, наближава 20 млрд.

 

В допълнение към Uniper, RWE, друг германски вносител на газ, който получаваше 1 млрд. кубически метра годишно, поиска около $1 млрд. долара от "Газпром". Френската компания Engie поиска около $1,3 млрд. от "Газпром", като се вземе предвид вносът от 2 млрд. кубически метра годишно, изчисли по-рано анализаторът на BCS Роналд Смит. 

 

Италианската Eni заведе делото през май 2023 г., без да разкрива сумата му. Въпреки това, като се вземе предвид обемът на покупките - около 20 млрд. кубически метра годишно - той може да възлиза на милиарди евро, както при германските вносители.

 

В същото време през май 2023 г. полският Европол "Газ" поиска компенсации за загубите, причинени от "Газпром". Компанията, която управляваше полския участък от газопровода "Ямал-Европа", който доставяше газ от Западен Сибир до потребителите в Германия, заведе дело за 6 млрд. злоти, или $1,45 млрд. долара, за нарушаване на договора. През май 2024 г. българският "Булгаргаз" поиска от "Газпром" $400 млн.

 

Булгаргаз ЕАД
Булгаргаз ЕАД Източник: Zonanews

Според източници на Reuters в правните среди Uniper не си прави илюзии, че "Газпром" действително ще плати обезщетението, присъдено от арбитража. Според докладите на руската компания тя просто няма пари да плати на всички ищци. Към 31 декември резервите от пари в брой и парични еквиваленти в сметките на "Газпром" възлизат на 1,426 трлн. рубли или $15,5 млрд. долара.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени