От "Демократична България" са притеснени от дефицита в Бюджет 2022, законопроектът влиза в НС

В проекта за бюджета е заложено поемане на нов държавен дълг от 7,3 млрд. лв. или 26,7% от БВП

Иво Мирчево и Христо Иванов
Иво Мирчево и Христо Иванов

Проектът за Бюджет 2022 влиза за разглеждане в парламента. Преди да бъде обсъден на първо четене в пленарната зала законопроектът трябва да мине през парламентарните комисии. По БНТ депутати от управляващото мнозинство и от опозицията изказаха основните си позиции за план-сметката, предложена от правителството. Като цяло, според управляващите, проектът за Бюджет 2022 е балансиран, ще доведе до икономически растеж, а оттам и до устойчивото повишаване на доходите.

 

Ивайло Мирчев от "Демократична България", обаче заяви, че от формацията са притеснени от заложеното увеличение на дефицита и вдигането на максималния осигурителен доход. Според опозицията законопроектът стъпва на грешни прогнози, инфлацията ще неутрализира заложените увеличения на пенсиите и на минималната работна заплата и хората ще останат разочаровани.

 

В петък проектът за Бюджет 2022 ще бъде разгледан на първо четене от водещата комисия по бюджет и финанси. Тази седмица законопроектът е част от дневния ред на още пет парламентарни комисии. В проекта за бюджета е заложен растеж от 4,8% и поемане на нов държавен дълг от 7,3 млрд. лв. или 26,7% от БВП.

Още от "Бизнес и финанси"

Министър Тахов: През месец юни ще отворим прием по две мерки от ПРСР на стойност 160 милиона лева

Той съобщи още, че за целия програмен период 2014-2020 г. по Програмата по подмярката за инвестиции в земеделски стопанства са сключени над 3 400 договора с общ размер на одобрените разходи над 3,25 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Министър Иванов: Ще предложа на Надзорния съвет на НОИ актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени