От МФ за втори път опровергаха собствения си министър Валери Белчев

Само преди няколко дни от министерството поправиха министър Белчев по отношение на добавките към пенсиите

Валери Белчев
Валери Белчев Източник: МФ
В проекта на бюджет за 2022 г. е планирано емитиране на държавни ценни книжа, като заложеният лимит е около 10 млрд. лв., съобщиха официално от Министерството на финансите. Това става само ден след като служебният министър на финансите Валери Белчев заяви в онлайн интервю, че в проектобюджета е предвидено таванът на новия дълг, който може да бъде пуснат през 2022 г., е 12 млрд. лв.
 
Само преди няколко дни от министерството поправиха министър Белчев по отношение на добавките към пенсиите. Първоначално на брифинг в Министерски съвет той заяви, че до юни 2022 г. е предвидено изплащането на добавките към пенсиите в размер на 120 лв. След това от Министерството на финансите уточниха, че добавките към пенсиите ще станат 60 лв.
 
Също така от министерството посочват, че "В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание".
 
Всъщност в закона пише, "в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза".

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени