От търговец до потребител скок на кашкавал и сирене от 94%

КЗП очаква до половин година резултат от проверките

Храни и хранителни продукти
Храни и хранителни продукти Източник: Zonanews

От 3 до 6 месеца се очаква да има резултат от проверките на Комисията за защита на потребителите за нелоялни търговски практики, свързани с цените на храните. Това заяви председателят Стоил Алипиев пред NOVA.


Целта е да се премахне предпоставката за поскъпване и пазарът сам да се регулира. Най-честите нарушения, които Комисията открива, са свързани с подвеждаща информация, която заблуждава потребителите, цени на щанд, които са различни от тази на касата, привличане на потребителите с промоции, за които количествата на стоките не са обезпечени. Всичко това са предпоставки за изкуствено завишаване на цени, каза още Стоил Алипиев.

 

Субективно право е търговецът да си променя цената, обясни председателят на КЗП. Все още няма глобени - раздадени са само актове на търговци, като най-голямата глоба е 50 000 лв.

 

За сирене и кашкавал са констатирани надценки от търговец до потребител - 94%. Алипиев съобщи, че КЗП е получила искания за проверка на документи от прокуратурата, те се подготвят и ще бъдат предадени на компетентните органи в рамките на няколко дни.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени