Отишлото си правителство нямало да плати на пътните строители

ДНСК и Държавната финансова инспекция отговаряли за това да определят коя фирма е изрядна и коя не, но никой не отговори защо вече година - от първото служебно на Петков досега, няма информация

Настимир Ананиев
Настимир Ананиев Източник: Zonanews

В Министерския съвет дадоха брифинг с повече информация по казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенция "Пътна инфраструктура".

 

Зам.-министърът на финансите Андрей Цеков отново преповтори тезата, че в областта на пътната инфраструктура повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система.

 

"В условията на ограничена конкуренция се разходва обществен ресурс, надвишаващ прогнозните стойности на поръчките. Най-пресният пример е възлагането магистралата "Русе - Велико Търново", уточни Цеков.

 

Две междуведомствени работни групи са били назначени по казуса. Първата е била назначена от служебния премиер Стефан Янев. Андрей Цеков изброи обявени обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка, чийто срок непрекъснато се удължава. Същевременно процедурите биват прекратявани. 

 

"В резултат на всички тези действия реалната ситуация е такава - държавата е лишена от пътно поддържане за следващите шест-седем месеца", отбеляза Цеков.

 

Настимир Ананиев не скри раздразнението си  от коментар на журналистка, която заяви, че на практика правителството на Кирил Петков продължава така наречените "порочни" практики: "Проблемът, който е в момента, е свързан с това, което искат от Камара "Пътища" - да се продължат обществените поръчки с фирмите, които работят в момента. Ние искаме нови обществени поръчки и да бъдат избрани нови изпълнители", заяви Ананиев.

 

"Притиснати сме да търсим решение и както казах - към изрядните изпълнители ще платим. Вече платихме 50% под натиск, но повече няма да го правим. Няма да дадем празен чек на пътните фирми", допълни той.

 

На въпрос, кой решава коя фирма е изрядна и коя не, той отговори: "Това са две институции - ДНСК и Държавната финансова инспекция".

 

Журналистите обвиниха зам.-министъра от МРРБ Ивайло Стайков, че не е запознат с компрометираните обществените поръчки: "Вие за какво работите, за какво си получавате заплатата?!".

Още от "Бизнес и финанси"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени