Отпускат 700 млн. лв. помощ "de minimis" на земеделците

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи намирането на работна ръка като един от основните проблеми в сектора

Поливна техника, поливно земеделие
Поливна техника, поливно земеделие Източник: Zonanews

На 1 декември започват разплащанията по "de minimis" за тази година в размер на около 700 милиона лева. Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев, цитиран от NOVA.

 

Той увери, че фермерските пазари отново ще отварят след забраната да се провеждат за една седмица заради птичия грип. Остава забраната за живи птици и птичи продукти, уточни министърът. По думите му престои да се направи анализ за преструктуриране на българското земеделие предвид присъствието на украинските селскостопански стоки на европейския пазар. Вътев подчерта, че след 30 ноември ще влязат квотните механизми за внос от Украйна.

 

Той определи намирането на работна ръка като един от основните проблеми в сектора. Земеделският министър обяви, че се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни.

 

Според Вътев има и голям проблем с поливните площи заради тежкия разрешителен режим от басейновите дирекции в страната. По думите му първото, което трябва да се направи за разрешаване на проблема е да се облекчи достъпът на земеделците до поливна вода. За 30 години, от 100% поливни площи, в момента в цялата страна те са едва 0,7%, каза още той.

 

Кирил Вътев увери, ще се работи на междуинституционално ниво и за облекчаване на режима за сдружаване с цел преработка на продукцията на овощарите.

Още от "Бизнес и финанси"

След събраните над 44 000 подписа Европарламентът разглежда идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка н

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Минималният размер на фискалния резерв към 31.12.2024 г. е предвиден да остане непроменен спрямо заложения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. в размер на 4,5 млрд. лв.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени