Парламентарните комисии започват да разглеждат Бюджет 2024

Чрез държавния бюджет се разпределят около 40% от брутния вътрешен продукт на страната

Народно събрание в бившия Партиен дом
Народно събрание в бившия Партиен дом Източник: Zonanews

 Бюджетите на Здравната каза, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2024 година ще бъдат разгледани от парламентарните комисии днес. Бюджетът на НЗОК се очаква да бъде с над 1,1 милиарда лева по-голям, спрямо тазгодишния. Така ще стане над 8 милиарда лева. От тях е предвидено болниците да разчитат на близо 3 милиарда и 600 милиона лева. В тях са включени и средствата, които се очаква здравната каса да плаща на болници в труднодостъпни места.

 

Чрез държавния бюджет се разпределят около 40% от брутния вътрешен продукт на страната. След като бъдат гласувани в комисиите, бюджетите ще влязат за гласуване от депутатите в пленарната зала. А на този фон президентът Румен Радев отправи критики към ресорния министър Асен Василев за "серия авантюри" в областта на финансите. "Досега президент не е налагал вето върху Закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант", каза държавният глава.

 

"Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси", добави Радев.

 

По-късно дойде и отговорът на Асен Василев, който определи твърденията на президента като "фалшива новина".

"Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини", уточни Василев.

Още от "Бизнес и финанси"

България и Франция подписаха Декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели

Ядрената енергетика, декарбонизационните цели и възможностите за развитие на възобновяемите енергийни източници бяха основните теми

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени