Парламентът избира нов управител на БНБ днес

Двамата кандидати за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на парламента

Българска народна банка (БНБ)
Българска народна банка (БНБ) Източник: Zonanews

Нов управител на Българската народна банка (БНБ) трябва да изберат на извънредно заседание депутатите днес. То е насрочено за 13 ч. Номинирани за поста са Димитър Радев от ГЕРБ-СДС и Любомир Христов от "Възраждане".

 

Кандидатите останаха двама, след като миналата седмица от "БСП за България" оттеглиха своя -  Николай Каварджиклиев. "Не желаем да участваме в предварително нареден мач", обяви тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Миналата сряда Димитър Радев се срещна с представители на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подкрепят Радев.

 

Двамата кандидати за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на парламента. Радев обеща да осигури приемственост на постигнатото през досегашния му мандат. Той увери, че ще работи за постигане на много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната.

 

Според приетите от пленарната зала правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Когато никой не събере необходимите гласове, се приема решение за откриване на нова процедура.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени