Парламентът отхвърли референдума за еврото

Въпросът ще се реши от Конституционния съд

Пленарна зала, Народно събрание, НС
Пленарна зала, Народно събрание, НС Източник: Zonanews

След повече от три часа и половина дебат и 98 гласа "против" парламентът отхвърли проекторешението на "Възраждане" за провеждане на референдум, който да отложи влизането на България в еврозоната с двадесет години. То беше подкрепено с 68 гласа "за" от парламентарните групи на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" и двама души от "Продължаваме промяната - Демократична България" (Даниела Божинова и Росен Костурков, който заяви, че е гласувал погрешка). "Против" гласуваха 14 депутати от ГЕРБ, 51 от "Продължаваме промяната - Демократична България" и всички присъстващи от ДПС.


Както и в комисията по правни въпроси, по-голямата част от депутатите от ГЕРБ гласуваха "въздържал се" (общо 45). По информация на "Дневник" до последно е било обсъждано какво да бъде окончателното им решение - за или против провеждането на референдума. Причините за колебанието, от една страна, са били в нежеланието на Бойко Борисов да развали взаимоотношенията си с лидера на "Възраждане", саботирайки референдума и затваряйки си така вратата за потенциална бъдеща съвместна управленска формула, а от друга - високата политическа цена, до която може да доведе това решение. Въпросът, формулиран от "Възраждане" и станал причина за разгорещения дебат, е: "Подкрепяте ли запазване на българския лев като единствена официална валута до 2043 г.?"


Използвайки инерцията на предизборната кампания, партията събра около 470 хил. валидни подписа - достатъчно, за да не се иска съгласието на Народното събрание, а директно да се върви към допитване. Законът обаче изисква намеса на парламента - приемане на решение за свикване на допитване и евентуална редакция на въпроса, без да се променя смисълът. Срокът за него е до три месеца след внасянето на подписите и изтече днес.


По време на заседанието на комисията по правни въпроси юристите се обединиха около тезите, че:

  • приемането на това проекторешение би противоречали на определени разпоредби в българската Конституция, което го прави противоконституционно;
  • Народното събрание е компетентният орган, който може да се произнесе по въпроса;
  • Независимо от подписите парламентът може или да приеме, или да отхвърли проекторешението;

При така взетото решение от "Възраждане" призова президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за допустимостта на въпроса, а от парламентарната група заявиха, че ще обсъдят дали да сезират съда за решението на Народното събрание.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени