Парламентът забрани да се пипат 425 млн. лева от парите на БЕХ

Жечо Станков заяви, че през последните години от българската енергетика са били извадени 5,4 млрд. лева

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

Парламентът задължи министърът на енергетиката да не преразпределя 425 млн. лева от дивидента от печалбата на Българския енергиен холдинг за миналата година, предаде агенция "Фокус". Проектът на решение бе внесен от Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова от ГЕРБ-СДС. 

 

Жечо Станков, ГЕРБ-СДС
Жечо Станков, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Той бе подкрепен със 132 гласа "за", 43 бяха "против", а 12 се въздържаха. На енергийната комисия решението бе подкрепено освен от ГЕРБ-СДС и от ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН. Единствените гласували "против" бяха депутатите от ПП-ДБ. 

 

Причината за неговото внасяне бе, че в сряда кабинетът прие решение на своето редовно заседание 100% от печалбите на държавните предприятия и търговските дружества за 2023 година да бъде внесена в полза на държавата. 

 

При дебатите Радослав Рибарски от ПП-ДБ заяви, че в момента се решавали проблемите на фонд "Енергийна сигурност". Според него политиката на Финансовото министерство водело правилна политика в сектор "Енергетика". 

 

Венко Сабрутев, ПП-ДБ
Венко Сабрутев, ПП-ДБ Източник: Zonanews

Венко Сабрутев добави, че дивидентовата политика се определя от Министерския съвет и съответно с приемането на това решение се нарушавали законите. 

 

Според Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС Асен Василев ще намери необходимите средства за бюджета, без да "обезкръвява енергетиката". Той каза, че Василев трансформирал дефицита в бюджета чрез енергетиката. 

 

Жечо Станков заяви, че през последните години от българската енергетика са били извадени 5,4 млрд. лева. По думите му тези пари били отишли за зърно. 

 

Асен Василев коментира, че БЕХ ще получи 800 млн. лева от "Булгаргаз", а правителството щяло да изкупи дълг, по който БЕХ не било сигурно, че ще получи парите. Той каза, че това било преливане на средства към Българския енергиен холдинг, а не неговото обекръвяване. 

 

Рамадан Аталай, ДПС
Рамадан Аталай, ДПС Източник: Zonanews

Рамадан Аталай от ДПС заяви, че парите, източени от енергетиката, били дадени за правене на социални плащания. По думите му това вдигнало инфлацията в страната. 

 

"До преди да дойдете вие, имах голяма надежда във вас, смятах, че ще обърнете цялата икономика и функциите на държавата в един правилен подход, вие дойдохте, обърнахте точно обратно. Казахте "Всичко да се направи с държавни средства", заяви Аталай. 

 

Асен Василев отговори, че нямало причини за притеснения за състоянието на БЕХ. Финансовият министър добави, че през последните години инвестициите в енергетиката също са били увеличени.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени