Парламентът забрани на Асен Василев да харчи публични пари

Вносители на законопроекта са Теменужка Петкова и Йордан Цонев

Асен Василев
Асен Василев Източник: МС

Парламентът продължи със законодателната дейност и след полунощ. Изненадващо депутатите решиха да гласува и проект на решение за ограничаването на финансовия министър Асен Василев от това да прави разходи по консолидираната фискална програма, с изключение на пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг, предаде репортер на "Фокус".

 

Според решението ограничението е в сила до назначаването на служебното правителство. Освен това министърът ще трябва да предостави и пълен отчет за това какви разходи се предвиждат да бъдат направени в периода от 4 до 10 април, както и за разполагаемата ликвидност, а също така да задели неснижаем остатък от Единната сметка в размер, достатъчен да осигури обезпечаването на пенсиите за месец април.

 

Вносители на законопроекта са Теменужка Петкова и Йордан Цонев. В становището си от името на вносител Теменужка Петкова обясни, че в последните дни на правителството в оставка се извършвали разходи на публични средства, които надхвърляли обичайните за този период. Тя обясни, че решението се предлага, за да се гарантира публичност и прозрачност.

 

Решението бе прието със 131 гласа "за".

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени