Первите две програми по Проект 42 на ПВУ ще бъдат рестартирани с по-добри условия за творците

Министър Найден Тодоров обяви, че заради открити несъответствия на 28 юни за обществено обсъждане ще бъдат публикувани новите облекчени условия по програмите

Министърът на културата Найден Тодоров и изпълнителният директорът на Национален фонд "Култура" Диана Димитрова
Министърът на културата Найден Тодоров и изпълнителният директорът на Национален фонд "Култура" Диана Димитрова Източник: Пресцентър на МК

Първите две програми по проект 42 на Плана за възстановяване и устойчивост, администриран от Национален фонд "Култура", ще бъдат рестартирани с по-добри условия за творците. Това съобщиха днес министърът на културата Найден Тодоров и изпълнителният директор на Национален фонд "Култура" Диана Димитрова на пресконференция в галерия "Средец" на Министерството на културата. Рестартирането на програмите се налага поради сегашната ненужно засилена рестриктивност на условията в тях и е съгласувано с ЕК.

 

"Проект 42 е изключително важен за развитието на културата в България, тъй като подпомага създаването и разпространението на културни продукти, включително и развитието на културните календари на общините. Знаем колко е трудно за повечето общини да поддържат културни календари", подчерта министър Найден Тодоров. По думите му ПВУ е много важен и с това, че ще направи "моментна снимка" на състоянието на културния сектор – при наличие на средства ще се види какво може да се изработи като културен продукт.

 

Според министър Тодоров досега проблемът е бил, че в последните три десетилетия културните организации у нас са работели повече по оцеляването си. Сега, благодарение на средствата по ПВУ, държавата ни иска да се отвори повече към европейската културна сцена и да има още по-силно участие там; да бъдем конкурентоспособни в Европа. Малко над 95 млн. лв. са средствата по ПВУ, като около 78 млн. от тях са европейско финансиране, а близо 25 млн. лв. са средствата за първите две програми.

 

Министър Найден Тодоров обяви, че заради откритите несъответствия в условията на първите две програми – по проект 42 на ПВУ,  на 28 юни, петък, за обществено обсъждане ще бъдат публикувани новите условия по програмите. Предвижда се те да бъдат обявени с новите условия на 1 август т.г. Облекченията са в три основни посоки: изискваната минимална дейност в културата за кандидатстващите организации се намалява от 3 години на 1 година; вече ще бъде допустимо международно партньорство; самофинансирането се намалява от 20% на 10%.

 

"Ние рестартираме програмите по Плана, за да направим възможно за повече културни организации да кандидатстват и да се възползват от средствата.", посочи министър Тодоров. Той поясни, че по първата програма за създаване са постъпили едва 143 кандидатури, при минимален очакван брой 188, а по втората – за разпространение, има 6 кандидатури, при минимален очакван брой 15. "Това показва, че първоначалните условия са били наистина тежки", подчерта министър Тодоров.

 

Изпълнителният директор на НФК Диана Димитрова допълни, че в момента се работи усилено по новите условия и призова културният сектор да бъде активен в общественото обсъждане, което започва този петък. Тя благодари за съдействието, което получава от Министерството на културата и Министерството на финансите.

Програмите по ПВУ следва да се реализират до 2026 г., а в рамките на целия период НФК ще проведе образователни инициативи за хора и организации, създаващи културните календари.

 

"В България има много малко експерти в тази област. Надяваме се, че след приключването на проект 42 на ПВУ ще имаме среда, която ще ни помогне да сме по-конкурентоспособни в Европа", сподели министър Найден Тодоров. Той поясни, че функцията на Министерството на културата е да създава културни политики, а на НФК – да подпомага финансово българската култура, затова и неговата роля е толкова важна.

 

Във връзка с това министър Тодоров посочи, че с екипа си е предприел стъпки за увеличаване на административния капацитет на НФК, както и на две други ключови структури на Министерството на културата – ИА "Национален филмов център" и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). По думите му премиерът Главчев е застанал зад инициативата и предстои внасянето в Министерския съвет на обосновката за допълнителни общо 43 щатни бройки. 

 

В края на юли се очаква да бъдат готови и условията за кандидатстване от общините по ПВУ, като в началото на септември - да се отвори и самата програма.

Министър Найден Тодоров съобщи и още една голяма новина, свързана НФК – през месец юли се очаква да бъде публикувана индикативната програма на фонда за 2025 г. – толкова ранно обявяване ще се случи за първи път в историята на неговата дейност. "Нашата цел да улесним живота на хората, които се занимават с култура", подчерта в заключение министър Найден Тодоров.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени