Петролът и златото поскъпват след като Путин призна Донецк и Луганск

Може да видим как цените надминават 100 долара за барел много бързо, прогнозира ръководителят по сектор петрол в Азия в FGE Сри Паравакарасу

Цената на златото нараства до $1900 за унция
Цената на златото нараства до $1900 за унция Източник: Zonanews

Цената на петрола и златото се увеличава, след като руският държавен глава Владимир Путин призна независимостта на Донецк и Луганск и заяви, че планира да изпрати войски в региона, които да следят за мира, съобщи Bloomberg.

 

Тези събития доведоха до ценови възход при суровините. Европейският сорт Брент поскъпва с 2,34%, или 2,23 долара, до 97,62 долара за барел. Цената на американския бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 3,95%, или 3,6 долара, до 94,67 долара за барел. Цената на златото докосна осеммесечен връх, нараствайки с 0,76%, или 14,5 долара, до 1914,2 долара.

 

Динамика на цената на петрола
Динамика на цената на петрола Източник: Bloomberg

Засилващото се напрежение – и отговорът на САЩ и Европа – може да разтърси пазарите на суровини. Русия е голям производител на петрол, газ, алуминий и пшеница, която Украйна също отглежда. Инвеститорите на газ са на нокти заради опасенията около зависимостта на Европа от руско гориво, една трета от което обикновено се внася чрез украинските тръби, припомня Investor.

 

Напрежението е предшествано от бурен ценови ръст на пазара, предизвикан от предлагане, което не може да смогне на устойчиво покачващото се търсене, и от намаляващите световни запаси на "черно злато". Междувременно ядрената сделка с Иран продължава да внася несигурност, тъй като преговорите със страната все още не са приключили.

 

"Пазарът на петрол ще продължи да бъде в опасна ситуация с неясен край в следващите няколко месеца", каза ръководителят по сектор петрол в Азия в FGE Сри Паравакарасу. "Може да видим как цените надминават 100 долара за барел много бързо и има възможност от оскъпяване с 10 долара на барел, ако бъдат наложени повечето санкции върху руския износ на петрол", допълни експертът.

 

Във вторник Белият дом обяви нови санкции в отговор на ходовете на Москва. САЩ прехвърля всичките си дипломати и посолството си от Украйна в Полша, посочвайки сигурността като причина.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени