Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията ще достигне 20 %

"Чухме заявки, че някой предприятия спират заради доставките и цената на газа", каза той

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: КНСБ

Пламен Димитров, КНСБ: Инфлацията ще достигне 20 %, заяви пред bTV в "Тази сутрин" Пламен Димитров - председател на КНСБ:


"Чухме заявки, че някои предприятия спират заради доставките и цената на газа. Аз предполагам че за август КЕВР ще утвърди тази цена, но има начини, да пестим газа. Все пак най евтиния газ е неизползвания газ.

 

Трябва да се търси и някакво решение с "Газпром", но краткосрочно. Евентуално да се изпълни договора до края на годината и толкоз.
Можем да очакваме протести на хората заради високите цени на газа. Трябва да не се увеличава цената на парното повече, като се търсят алтернативни доставки на по евтин газ" - предупреди Димитров.


Според него трябва да се мисли и за компенсации и има възможност, защото държавните енергийни дружества генерират огромни печалби:
"Най-накрая трябва да стане ясно, че без актуализация на бюджета няма да минем. Това служебно правителство трябва да подготви актуализация на бюджета заедно с бюджет 2023 и като има парламент да се гласува.


Нашите разчети са, че на комулативната база инфлацията ще достигне 20%, заради това минималната работна заплата трябва да стане 800 лв., ако не от октомври то поне от 1ви януари. Трябва да постигнем една компенсация поне на инфлацията, хората в никакъв случай няма да станат по богати" - заяви синдикалният лидер.


"Песимист съм за хляба, той няма да поевтинява повече, а напротив ще поскъпва. Виждате че всичко поскъпва, заради това трябва да очакваме по-високи доходи и да работим за това. Очаква ни тежка зима. Има много фактори, които ще влияят негативно" - обобщи той.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени