Пламен Шалъфов, ПП: Рисковано е Каримански да е начело на БНБ. Имаме съмнения относно някои елементи от биографията му

Има преписка за него в СГП, която може всеки момент да се превърне в дело, обясни той

Любомир Каримански
Любомир Каримански Източник: ИТН

НС ще гласува кандидатурата на Каримански за управител на БНБ. Какви са нагласите? - зададоха въпроса по NOVA в "Здравей, България"

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов Източник: БНТ

Костадин Костадинов, "Възраждане":  "Ще подкрепим само кандидат за БНБ, който е за фискална независимост на БГ, срещу влизането ни в еврозоната и запазване на лева, както и за възстановяване на суверенитета ни над златния резерв, две-трети от който се намира в Лондон…

 

Нито един кандидат досега не покрива тези изисквания. Ще участваме в гласуването за Каримански и ще сме против. При нас няма златни пръсти, а принципна политика.

 

Ще дадем пример за защита на националния интерес. Така или иначе процедурата е закъсняла, ще се отиде на нова. Твърде възможно е да предложим и наша кандидатура, но тя няма да бъде подкрепена".

Филип Попов
Филип Попов Източник: NOVA NEWS

Филип Попов, БСП: "Ние няма да подкрепим Каримански, трябваше и двамата кандидати да се оттеглят. Не коментираме личността и професионалните му качества. Не трябва да е политически обвързана фигура управителят на БНБ, а консенсусна.

 

Не мисля, че е застрашена целостта на управляващата коалиция. С ИТН ще продължим да работим като партньори, не са нарушили коалиционното споразумение. Но интересите на БГ трябва да са приоритет".

Тома Биков
Тома Биков Източник: NOVA NEWS

Тома Биков, ГЕРБ: "Нашето гласуване зависи от поведението на ПП. Кирил Петков и Асен Василев имат съмнения в репутацията на Каримански. Тогава как той може да е подходящ за председател на бюджетната комисия в НС?!  Да дойдат и да обяснят в НС.

 

След месец Василев и Каримански ще трябва заедно да правят бюджет. Има ли двоен стандарт? Ако се провали процедурата, ще се прави нова. Сега БНБ има един блестящ гуверньор в лицето на Димитър Радев".

Пламен Шалъфов, ПП
Пламен Шалъфов, ПП Източник: Zonanews

Пламен Шалъфов, ПП: "Патова е ситуацията, нашият кандидат имаше подкрепата на трима от партньорите, Каримански е кандидат само на ИТН и може да бъде подкрепен от опозицията. Вероятно няма да бъде избран и ще има нова процедура.

 

Ние направихме крачка назад и очаквахме същото от ИТН. За Каримански имаме съмнения относно някои елементи от биографията му, има преписка за него в СГП, която може всеки момент да се превърне в дело.

 

Рисковано е такъв човек да е начело на БНБ. Добрият вариант е да има единна кандидатура на опозицията". 

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени