ПОЧТЕНО Е! Киро им напълни гушите с по 40 бона заплата, но им е малко! Похарчиха хиляди държавна пара за ЧНГ-купон

Zonanews преди близо два месеца разкри връзката между Жеглов и Румен Радев, както и това че той дистрибутира пробиотиците на Кирил Петков

Кирил Петков с протежетата си в ББР
Кирил Петков с протежетата си в ББР Източник: 7 дни България
Директорите на българската банка за развитие си спретнаха щур купон с държавни пари за сметка на българските данъкоплатци. Почтените директори, получили благословията на Кирил Петков и които докарват между 18 000 лв. и 45 000 лв. на месец си организираха шумно парти с държавни средства, съобщава сайтът 7 дни България.
 
Партито е организирано на 11 декември в известен столичен пиано-бар. Барът е затворен за външни посетители, защото е резервиран с авансово плащане от страна на държавната банка в размер на 25 000 лв. Крайната сметка, която реално е платена от данъкоплатеца, все още не е известна, но видимо от снимките, на които се пие скъп алкохол и се нарушават забраните за тютюнопушене явно не е никак малка.
 
Тази почтеност за харчене на държавни пари е на фона на това, че същите директори от партито докараха банката до огромна загуба и срив с 500 млн. лв. на активите й, а също подготвят да вземат облигационен заем в размер на до 1.2 млрд. лв. Тези огромни загуби, а и огромните им заплати, явно не са проблем за да харчат безразборно държавна пара за адвокатски хонорари и за лъскави частни партита и скъп алкохол.
 
Почтеността на директорите е гарнирана и с това че заплатите от над 15 хил. лв., които вземат трябваше да бъдат допълвани и със заплати от дъщерните дружества в банката в пълен конфликт на интереси, тъй като участниците в партито са се самоназначили сами.
 
Видно от снимките Изпълнителният директор – Цанко Арабаджиев и председателят на управителния съвет – Крум Георгиев на богата софра и с питие обсъждат развитието на банката и с директорите на Фонда за капиталови инвестиции, който до момента не е постигнал никакви резултати. Цанко Арабаджиев е с розово бомбе може би заради това, че видно от медийни публикации открито подкрепя и се бори за правата на ЛБГТ общността. Той стана известен и със снимките си от които се вижда, че покера е негово хоби. Неговата заплата от банката е от 17 125 лв. В допълнение на това получава и по 2000 лв. месечно именно от колегите си на снимката от Фонда за капиталови инвестиции, въпреки, че се е назначил там със собствения си подпис.
 
Купонът в ББР
Купонът в ББР Източник: 7 дни България
Купонът е с държавни пари, независимо и от това че взима и около 13 000 евро от Инвестиционния фонд на инициативата три морета. Той е известен и с това, че е уволнен от друга банка след решение н а ВКС за несправяне с работата и е осъден с изпълнителен лист да плати на работодателя си 17 377 лева.
 
Не ясно дали това е декларирано пред БНБ. На неговата маса естествено е и Крум Георгиев, с който Цанко е бил близък колега в частната банка, от която е уволнен. Заплатата на Крум е 17 125 лв. и отново се допълва с близо 2000 лв. на месец от дъщерни дружества след назначение със собствения му подпис. Въпреки това и той не се свени с държавни пари да плати сметката си за партито.
 
Освен близкия до Кирил Петков майстор на покера и подкрепящ ЛГБТИ на държавния банкет е и изпълнителният директор Владимир Рашков Георгиев, който е от кръговете близки до президента Румен Радев.
 
Той въпреки заплата от 15 625 лв и допълнителни 2000 лв. от дъщерното дружество – ББР Микрофинансиране, трябва да вкуси от безплатното парти. Според вестник "Банкер" Владимир Георгиев е бил изпълнителен директор на банка "Биохим" още през 90-те, по времето, когато тя бе държавна. Тогава председател на надзора на банката е съветникът на премиера Жан Виденов – Владимир Жеглов. През следващите години Владимир Георгиев е член на Съвета на директори на фирмите на Владимир Иванов Жеглов и Моника Станишева ("Интернет услуги и комуникации" ЕАД, "ДИР.БГ" АД и "Роза Органика" ООД). Жеглов от своя страна е известен като агент Тенто, който е част структурите на репресивния апарат на Държавна сигурност. Zonanews преди близо два месеца разкри връзката между Жеглов и Румен Радев, както и това че той дистрибутира пробиотиците на Кирил Петков.
 
Платеният банкет с парите на данъкоплатците естествено не пропуска и изпълнителният директор на ББР – Живко Тодоров. Въпреки, че неговата заплата е в размер на 24 651 лв. към които добавя още близо 6000 лв. от дъщерните дружества и за него безплатното държавно питие е сладко.
 
Така се оказва, че доверените и почтени директори на държавната банка, получили благословията на служебния министър Кирил Петков нямат задръжки от кризата и от лошото състояние на банката за да честват изборната му победа с коледен привкус с парите на българските данъкоплатци.

Още от "Бизнес и финанси"

След събраните над 44 000 подписа Европарламентът разглежда идеята на Андрей Новаков за 1 минута стандарт за обработка н

Това е първият сериозен пробив по пътя към дългосрочно решение на проблема с километричните опашки и чакането с часове и дни на нашите шофьори по границите, коментира Новаков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени