Повече от 10 милиарда евро бяха събрани за Украйна на донорско събитие, каза Урсула фон дер Лайен

Кампанията "Подкрепям Украйна" е инициирана от международната организация "Глобъл Ситизън"

Кампанията "Подкрепям Украйна" е инициирана от международната организация "Глобъл Ситизън"
Кампанията "Подкрепям Украйна" е инициирана от международната организация "Глобъл Ситизън" Източник: Twitter

Международни дарители, включително канадското правителство и Европейската комисия, обещаха днес общо 9,1 млрд. евро дарения, заеми и грантове в подкрепа на бежанците, бягащи от руската инвазия в Украйна. Международно донорско събитие във Варшава, Полша, събра 1,8 млрд. евро в помощ на вътрешно разселените хора в Украйна и 7,3 млрд. евро за бежанците, които са избягали от страната в съседните държави.

 

Правителства, компании и частни лица обещаха общо 4,1 млрд. евро дарения, които ще бъдат разпределени предимно от украинските власти или ООН. Останалите 5 млрд. евро са заеми и грантове от финансовите институции на Европейския съюз, включително 4 млрд. евро по програма в помощ на настаняването, обучението и здравните грижи за бежанци, пристигащи в страни от ЕС.

 

"Ние сме зад вас било сега във времена на война, било за бежанците, но най-важното, след като тази война бъде спечелена от Украйна, по време на възстановяването на страната", каза председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

 

Кампанията "Подкрепям Украйна" е инициирана от международната организация "Глобъл Ситизън" (Global Citizen) с подкрепата на Европейския съюз и канадския премиер Джъстин Трюдо.

 

Музиканти като Елтън Джон, Аланис Морисет, Били Ейлиш, Ани Ленъкс и Крис Рок се присъединиха към кампанията рамо до рамо със световните лидери, които се ангажираха от името на страните си да мобилизират милиарди долари в подкрепа на украинските бежанци.

 

"Светът в крайна сметка обеща 9,1 млрд. евро в рамките на кампанията . . . освен това ЕК в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прибавиха допълнително един милиард евро за вътрешно разселените хора в Украйна. Това е фантастично. Това прави 10,1 млрд. евро", каза Фон дер Лайен.

Още от "Бизнес и финанси"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени