Повече от една четвърт от руснаците признават, че нямат пари да си купят дрехи и обувки

Броят на тези, които се считат за бедни, е 16 млн., според Росстат

Бедност в Русия
Бедност в Русия Източник: ВКонтакте

Докато официалната статистика в Русия говори за рекордно увеличение на реалните заплати за 15 години и намаляване на бедността до историческо дъно, милиони руски граждани имат проблеми с купуването на стоки от първа необходимост.

 

26% от руснаците нямат достатъчно доходи, за да си купят дори дрехи и обувки, показва проучване на икономическото поведение на домакинствата, проведено от Висшето училище по икономика (ВУИ).

 

В проучване, проведено от ВУИ, 7% от руските респонденти казват, че "дори нямат достатъчно пари за храна", а други 19% казват, че могат да си позволят храна, но не и дрехи и обувки.

 

Само една трета от руските потребители, според проучването, могат да си позволят да купуват големи домакински уреди без затруднения. По този начин 67% от семействата в момента не отговарят на стандартите на условната "средна класа", според експертите на ВУИ.

 

Средно, според официалната статистика, в периода юли-септември 2023 г. 145 милиона руски граждани са живели с 49 467 рубли месечно. В действителност обаче руснаците масово не са виждали такива пари в джобовете си.

 

Според проучването на ВУИ средният доход на член в страната е 33 22 рубли, т.е. ну достигат над 16 000 руббли, за да се постигнат данните, които официалната статистика обявява.

 

Субективната линия на бедност, според руснаците, е 22 000 рубли, което е 1,5 пъти по-високо от официалната линия, начертана от държавата: тя е 14 026 рубли. Тези, чиито доходи са по-ниски, се считат за бедни и техният брой е 16 млн., според Росстат.

 

За да "живеят нормално", според проучване на Висшето училище по икономика, руснаците средно биха искали да получават доход от 63 500 рубли на човек. За жителите на градовете с население над един милион е 80 000 рубли, а в селата - 50 000.

Още от "Бизнес и финанси"

Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

Започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени