Пожарът в Кърналово погребва бизнеса на много от търговците, притиснати и без него от високата инфлация и все по-ниската покупателна способност на клиентите

Складове и продукция е без застраховка за много от наемателите

Изгорялата зеленчукова борса в село Кърналово
Изгорялата зеленчукова борса в село Кърналово Източник: Скрийншот

Полицията продължава разследването на пожара, който избухна на зеленчуковата борса в село Кърналово. Една от основните версии е умишлен палеж. Според някои от нaемателите става дума за лошо стопанисване от страна на собственика, съобщи БНТ.

 

Пожарът възникна снощи, като това е трети подобен инцидент в рамките на две години. За около два часа и половина пожарните екипи са успели да овладеят огъня, но щетите са за десетки хиляди левове. Изгорели са 15 клетки, 8 от които - пълни със стока.

 

Освен плодове и зеленчуци, са изгорели и мотокари в халетата. Пожарът е обхванал общо 1000 квадратни метра площ. Някои от хората, които плащат наем и чиито халета са пострадали, заявиха, че ще търсят правата си по съдебен път, за да бъдат компенсирани.

 

Още повече, че складовете и стоката не са застраховани, защото търговците са под наем, съобщи пък bTV.

При един от предишните два пожара бяха задържани двама мъже по обвинение, че причинили огъня чрез неправилно боравене с оксижен, но по-късно бяха освободени. Сега ще се разследва умишлен палеж. Снощи до късно са разчиствани щетите., съобщава NOVA.

 

Тук не стоят производители, а прекупвачи на стока предимно от гърция. Може да става въпрос за вътрешна конкуренция, защото изгорелите клетки са различни, предполагат запознати.

 

Това е пореден удар върху и без това трудното оцеляване на търговците, притиснати от нарастващата инфлация и все по-ниската покупателна способност на клиентите. На практика мнозина от засегнатите, вече и от пожар, ще трябва да обявят фалит и да прекратят дейността си, защото резервите за ново начало са изчерпани отдавна, а и не може да се очаква стабилна и добра възвращаемост в следващите месеци за каквито и да е стоки.

 

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени