ПП-ДБ дават договора с "Боташ" на прокуратурата

През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) разследва сделката за доставки на газ през Турция, поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС

Природен газ от турската компания Боташ
Природен газ от турската компания Боташ Източник: AA

Парламентарната група на ПП-ДБ дава доклада за договора с "Боташ" на прокуратурата. Пред журналисти в кулоарите на парламента застана Радослав Рибарски, който обясни, че след последното заседание на временната парламентарна комисия относно договора с "Боташ" и нещата в енергетиката изглеждат доста притеснително.

 

"Всеки ден българската енергетика и в частност "Булгаргаз" трябва да заплаща капацитет в размер на 500 000 долара", посочи Рибарски.

 

Той даде пример, че през 2023 г. от възможност да бъдат доставени 14 танкера да бъдат доставени, са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че не се използва, се заплаща всеки ден.

 

Рибарски призова служебният министър на енергетиката Владимир Малинов да обясни като пряк участник в договарянето на танкерите с газ защо се доставят в турски води природен газ, който впоследствие да се купува на българската граница. За миналата година "Булгаргаз" губи 27% пазарен дял.

ПП-ДБ настояха за предоговаряне на договора с "Боташ".

 

Припомняме, че в началото на 2023 г. "Бyлгapгaз" пoлyчи дocтъп дo гaзoпpeнocнaтa инфpacтpyĸтypa нa "Бoтaш". През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) разследва сделката за доставки на газ през Турция, поради съмнения за нарушения на правилата за конкуренция на ЕС.

 

Впоследствие на 6 декември народното събрание създаде комисия "Боташ", с председател Жечо Станков, като представител на ГЕРБ.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени