ПП, ИТН, БСП и ДБ доведоха българите до просешка тояга - над 2/3 имат затруднения да си покрият ежедневните разходи

Едва 4.2% не изпитват затруднения

Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева
Според икономисти няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева Източник: Zonanews

Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, това сочат данните на Националния статистически институт. 

 

"С известни затруднения са 37.1% от тях, 26.6% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11.9% - като много трудно. От друга страна, 20.2% относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи, а едва 4.2% не изпитват затруднения", допълват от НСИ.

 

Резултатите от допълнителната анкета през четвъртото тримесечие на 2021 г. показват, че увеличение на дохода на домакинството за последните 12 месеца са отбелязали 29.8% от лицата в домакинствата. Като основни причини за увеличението на дохода са посочени увеличението на социалните помощи - за 34.0% от лицата, и индексирането/преизчисляването на заплатата - за 24.3% от лицата.

 

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 8.4% от лицата. За 29.7% от лицата с намален домакински доход основната причина за това е намаляване на работното време, надницата или заплатата, а за 20.2% - загубване на работа/безработица/фалит на собствена фирма. 

 

Най-голям е делът на лицата, за които доходите на домакинството през последните 12 месеца са останали почти без промяна – 61.8%.

Още от "Бизнес и финанси"

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Общите усилия в подкрепа на развитието и устойчивостта на българските региони бяха акцент в проведените заседания на комитета за наблюдениe на ПРР 2021-2027 г.

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Сукалински: Все повече български компании кандидатстват за финансиране от Европейския фонд за отбрана

Нашите компании са иновативни, високотехнологични, конкурентоспособни и адаптивни, могат да отговорят напълно на високите критерии и очаквания на ЕС

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени