Правителството дължи 800 млн. лв. на пътни фирми, които трупат големи загуби и не могат да плащат на работниците

Браншовата камара с писмо до президента и премиера

Строеж на магистрала Хемус
Строеж на магистрала Хемус Източник: Zonanews
Пътностроителните фирми за първи път от години насам сме изправени в ситуация Агенция "Пътна инфраструктура" като възложител да блокира всякакво разплащане за изпълнени и сертифицирани, а в някои случаи даже и фактурирани дейности по сключени договори. Това предупреждават в писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев от Българска браншова камара "Пътища". И уточняват, че сумата на извършените и незаплатени дейности доближава 800 млн. лв.
 
Последиците за компаниите са свързани не само с блокиране на банкови сметки от страна на доставчици и подизпълнители, с невъзможност за обслужване на кредити и лизингови договори, но и липса на средства за плащане на заплати на служителите, посочват от бранша. Според тях това ще принуди фирмите да освободят хиляди свои работници, което пък ще натовари социалната система, защото в пътния бранш са заети десетки хиляди българи.
 
"След проведена на 18 август среща с Управителния съвет на АПИ не получихме яснота по възникналите проблеми. Бяхме уведомени, че възложителят не разполага с финансови наличности за разплащане на тези задължения. АПИ е информирало многократно Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите, за недостига на средства по сключените договори, но до момента не е получен отговор и решение на създалата се ситуация", обясняват от камарата.
 
Те предупреждават, че на риск е изложено поддържането на Републиканската пътна мрежа, което е от значение за Националната сигурност на България. То включва не само пътните платна, но и осигуряването на видимост в участъци с израснали дървета, храсти и треви, както и подсигуряването на предпазни огради и пътна маркировка. Без поддържането им се създават предпоставки за животозастрашаващи ситуации. Оставянето на стотици обекти без възможност за изпълняване на дейностите по тях, липсата на належащи възлагания и амортизираната, и остаряла на повечето места пътна настилка създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи. Кой ще понесе отговорността, питат от браншовата камара.
 
Те настояват президентът и премиерът да организират спешна среща с ръководството на МРРБ и АПИ следващата седмица. "При отказ ще бъдем принудени като последна възможност да защитим интересите и правата на членовете на ББКП, като потърсим отговорност за неизпълнение на договорните отношения и незабавни протестни действия, спазвайки законно установения ред, по пътната мрежа на всички области в България", се заключва в писмото.
 
"До тук бяхме с компромисите, положението е критично. Там са назначени да решават проблеми, не да се крият зад това, че са служебно правителство", категорични са от "Автомагистрали Черно море". Синдикалната организация на дружеството ще обмисли бъдещите протестни действия и те може да станат ежедневни, с блокада на пътища в цялата страна.
 
"Фирми, с които работим, заявиха готовност да ни подкрепят при нужда, също с ефективни протести", обяви Асен Тодоров.

Още от "Бизнес и финанси"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса ще разберем тази неделя в Младежкия международен център в Бургас

Темата "Ерата на AI и финансовите възможности" ще потопи участниците в света на финансовата грамотност и изкуствения интелект с участието на невероятния Александър Иванов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени