Предизвиканата от шарлатаните инфлация отказа пенсионерите от зеленчуци и плодове

Страшна скъпотия. Две стръкчета кервиз струват 1,50 – 2 лева, коментира възрастна жена, тръгнала да пазарува

Плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци Източник: Zonanews

Заради по-скъпите зеленчуци и плодове хората ограничават консумацията им. Това установява проверка на пазара в Бургас. Там цените на зеленчуците все още са стряскащи за хората. "Страшна скъпотия. Две стръкчета кервиз струват 1,50 – 2 лева", коментира пред bTV възрастна жена, тръгнала да пазарува.

 

Друга жена казва, че краставици вече не купува заради високите цени. "Една салата ще ми излезе 10 лева", посочва тя. "За нас пенсионерите е адски скъпо. През последните два месеца не мога да изкарам с пенсията", казва пенсионерка на пазара.

 

"Държавата хубаво е тръгнала из всички малки магазинчета. Започва проверки – "дай фактура на това", "дай фактура на онова". Обаче гледа по фактура… Не гледа на каква цена се купува. Всеки идва и пита – "Каква е тази цена". Тази цена даже не е тази, която трябва реално да бъде", коментира Габриела, търговец.

 

"Проблемът е някъде в началото, не е при нас, защото ние сме в края на веригата. Има производители, вносители, прекупвачи", посочва Тодор, търговец. Предлага ДДС-то да падне на 9%, което би довело до спиране нарастването на цените.

 

"Ако ДДС-то е по-ниско, съответно и тук цените на стоките ще бъдат по-ниски. Това е храна", казва още той. За сравнение цена за килограм краставици в Кипър е 0,36 евроцента. Цената за плодовете също се оказва висока. Вместо по килограм, хората вземат само по няколко бройки.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени