Представителството на ЕК в България: Комисията може да върна Плана за възстановяване поради 3 причини

ЕК има два месеца за оценка, като ако има нужда, този срок може да се удължи

Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България
Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България Източник: БНТ
Представителството на ЕК в България дават технически брифинг по темата какво следва по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК миналата седмица, кога най-рано може да бъде одобрен и ще получи ли България авансово плащане.
 
Планът беше предаден и получен в петък. Става дума за хиляди страници и стотици файлове, и от двете страни имаме желание да работим възможно най-бързо, за да сме от полза на българските граждани, каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България, цитиран от БНТ.
 
ЕК има два месеца за оценка, като ако има нужда, този срок може да се удължи. Ако Планът бъде одобрен, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да започне, допълни той. ЕК приоритизира качеството пред скоростта. Тоест, Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка е и нашият интерес да работим максимално бързо и качествено. ЕК прави своята оценка по 11 компонента, като всеки от тях получава оценка А ,B или C. При последната оценка, план не може да бъде одобрен, обясни Кюланов.
 
Важни детайли към Плана са т.нар. ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава ще изпълни проектите и инвестициите, зададени по Плана. Всеки от тези етапи и цели има дата, в която трябва да бъде постигнат. На въпрос какво следва за Плана, ако се наложи евентуална преработка, от ЕК отговориха, че на този етап се работи добре с ЕК.
Причините един план да не бъде одобрен, са ако:
  • държавата получи оценка C на един от 11-те компонента;
  • държавата не получи оценка A по 4 задължителни компонента;
  • по останалите компоненти да има повече оценки A, отколкото B.
На въпрос как представителството ще работи по Плана след избора на ново правителство, Кюланов отговори: "Ние като институция работим с правителството, което стои от другата страна на масата. Сега в процеса на оценка, властите имат възможност да нанасят корекции, ако някоя от оценките не е A и обсъждаме възможности как може да се подобри тази оценка".
 
Срокът за изпълнение на плановете е до края на 2026 г. В 27 държави членки, може да си представите, че ще има политически сътресения, уточни Кюланов в отговор на въпрос за политическата ситуация у нас предвид неяснотата около съставянето на правителство.
 
Като цяло, общата картина на подадения План, вероятно ще е близка до крайния, уточни Кюланов. Има възможност при частично изпълнение, да се направи частично плащане. След това държавата членка има период от време, за да изпълни останалите изисквания, за да се направи плащането.
 
Относно авансовите плащания по Плана обясниха, че това е техническа стъпка и се прави, ако Съветът е одобрил Плана до 31 декември 2021 г. Първото плащане ще бъде, когато се изпълнят първите ключови етапи и цели.

Още от "Бизнес и финанси"

Последни новини

Най-четени