Премиерът акад. Денков: Подготовката на бюджета за 2024 г. е основен приоритет

Трябва да продължим темпото, ако можем, дори да го ускорим, за да отнемем от двете държави всички аргументи, използвани да спрат България за Шенген, посочи премиерът

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Подготовката на бюджета за 2024 г. е най-важният приоритет за новия политически сезон, защото всички политики за следващата година зависят от него, убеден е премиерът акад. Николай Денков. "Трябва да приемем бюджета и законите за Шенген и еврозоната, за да оправим живота в България", каза той пред журналисти в парламента.

 

В отговор на въпрос от народен представител министър-председателят акцентира върху законодателната програма на управляващото мнозинство, чието изпълнение е от огромно значение за крайното решение за приемането на страната ни в шенгенското пространство. "При Нидерландия решаващо е колко добре работи правосъдната система в България. Страната очаква от Европейската комисия доклад, който да отрази как са се променили правилата и законите у нас и как се прилагат", обясни акад. Денков.

 

Същевременно в партньорство с Фронтекс и Европол продължава активната работа за намаляване на нелегалната миграция, каквото е очакването на другата държава с резерви към членството ни в Шенген – Австрия. "Трябва да продължим темпото, ако можем, дори да го ускорим, за да отнемем от двете държави всички аргументи, използвани да спрат България за Шенген", посочи премиерът.

 

По друга ключова тема – за предсрочното прекратяване на дерогацията на ЕК за внос и преработка на руски петрол в рафинерията в Бургас, правителството очаква до 8 септември т.г. "Лукойл" да представи план-график за възможните кратки срокове за преход към неруска суровина.

 

Министър-председателят припомни, че още от първите дни на мандата си настоящият редовен кабинет се занимава с темата, по която до този момент не е имало напредък. В кратки срокове са подготвени доклади от министерствата и от службите за сигурност, които са разгледани в Съвета по сигурността към Министерския съвет. На тази база е разработен обобщен секретен доклад, който е внесен в Народното събрание. Акад. Денков призова народните представители да се запознаят с включените в него мерки и индикативни срокове за изпълнението им.

 

"Виждал съм Алексей Петров два пъти на срещи като представител на работодателска организация. Никога по никакъв начин не съм го виждал и не съм чувал нищо от и за него в процеса на подготовка на правителството като състав, управленска програма, законодателна програма. Аз съм участвал във всеки един от тези етапи и там името на Алексей Петров изобщо не е споменавано", заяви категорично премиерът. Той подчерта, че до момента не е видял дори най-малък елемент на негово влияние върху работата на кабинета.

 

Министър-председателят коментира и развитието на казуса с оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Той припомни, че преди две години самият Тодоров е поискал да се откаже от поста, осъзнавайки, че има проблем. "Стои въпросът защо президентът тогава не я е приел и още повече, защо сега не я приема, при положение, че имаме очевиден проблем в Министерството на вътрешните работи", заяви акад. Денков. На мястото на Тодоров ще бъде предложен досегашният заместник главен секретар на МВР Живко Коцев.

 

Според премиера със сигурност трябва да се преформулират правомощията на президента в периодите, когато държавата се управлява от служебен кабинет. Проблемът е, че при продължително служебно управление няма реално разделение между президентската институция и изпълнителната власт. "За да няма възможност за злоупотреба с власт, трябва да създадем нова организация", заяви министър-председателят.

 

По повод обвиненията, че фирми, свързани с управляващата коалиция, ще получат финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, премиерът подчерта, че техните проекти за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти са оценявани на европейско ниво от независими европейски оценители, които нямат нищо общо с България.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени