Премиерът Денков: Ако изтеглим плановете от Брюксел, няма за какво да преговаряме

Запитан от журналист, министър-председателят категорично отрече каквото и да е намерение да иска оставката на енергийния министър Румен Радев

Николай Денков в НС
Николай Денков в НС Източник: Пресцентър на МС

"Ако изтеглим от Европейската комисия внесените териториални планове за енергиен преход на въглищните региони, няма да има за какво да преговаряме. В Брюксел се обсъждат конкретни текстове, а не намерения", за пореден път обясни премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в парламента. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

 

Който иска правителството да изтегли плановете, се опитва да провали неговите усилия да развие енергетиката в България. Това би блокирало възможността да се направи план за трансформация на регионите, защото милиардите от Европейския съюз (ЕС) са необходими за създаване на нови работни места, за привличане на инвеститори, за социални мерки, за всичко, от което се нуждаят хората в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник през следващите години.

 

Преговори с Брюксел са възможни до края на ноември т.г., но те ще се водят в рамките на европейските регламенти. Регламентите имат силата на закон и не можем да ги нарушаваме, каза министър-председателят от трибуната на Народното събрание. "Тези, които призовават да не ги изпълняваме, всъщност имат скрита мисъл: "Дайте да излезем, ако можем, от Европейския съюз, но още не знаем как". Защото българското население, за ваше съжаление, в по-голямата си част е проевропейско", обърна се акад. Денков към депутатите от "Възраждане".

 

Премиерът определи като политизиран дебата в парламента за споразумението между държавата и протестиращите енергетици, подписано снощи. "Този разговор беше изпълнен с много неистини и откровени лъжи. Той беше допълнен и с определени простащини. Срам е в това Народно събрание да се води разговор по такава важна тема и в тази тема вие да вкарвате просташки подмятания и лъжи", заяви министър-председателят на депутати от опозицията.

 

Той подчерта, че подписването на споразумението и неговото легитимиране от парламента е поискано от протестиращите и всеки, който го отхвърля, не уважава тяхното желание. В отговор на поредна инсинуация акад. Денков отново поясни, че очакваните от ЕС между 3 млрд. и 4 млрд. лв. за въглищните региони няма да бъдат разпределяни между приятелски фирми, а инвестирани в икономическо развитие и нови работни места.

 

Запитан от журналист, министър-председателят категорично отрече каквото и да е намерение да иска оставката на енергийния министър Румен Радев. "Това е човекът, който трябва да свърши огромната част от работата, която предстои през следващите месеци", посочи акад. Денков.

Още от "Бизнес и финанси"

Зам.-министър Иван Капитанов: В максимално кратък срок ще изплатим обезщетенията на стопаните, пострадали от вчерашната

В срещата участие взеха над 30 земеделски производители от селата Зетьово, Ценово, Гита, Държава, Свобода и други населени места от Община Чирпан

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени